Nieuwe instrumenten om rijpheid fruit te meten

Overrijp fruit eindigt bij het afval en is een bron van microben. Om het probleem van overrijp fruit tegen te gaan, hebben wetenschappers uit Queensland een sensortechnologie ontwikkeld om de rijpheid van mango's voor de oogst te bepalen. 

Het niet-invasieve sensorteam van CQ University heeft bekendgemaakt een nieuwe sensor systeemtechnologie te hebben ontwikkeld die gebruik maakt van nabij-infrarood spectroscopie om fruit in boomgaarden te beoordelen zonder het te beschadigen. Het instrument stelt telers in staat om hun oogst beter te plannen en het juiste aantal fruitplukkers op het juiste moment aan te nemen.  

Kerry Walsh zegt dat op sommige teeltbedrijven de prestaties met ruim 40% verbeterd zijn door het vroegtijdig en nauwkeurig meten van de rijpheid. Ze voegt eraan toe dat het team zich richt op de ontwikkeling van nieuwe sensor-hardware en het werken met de bestaande sensor-hardware om de rijpheid van gewassen op een niet-invasieve manier te meten. 

Het team van Walsh onderzoekt nu ook het gebruik van optische systemen voor het beoordelen van de bloei en fruitzetting en oogstrobots als oplossing voor het tekort aan arbeidskrachten. 

Krishijagran.com citeert Walsh:  “We waren in de boomgaarden bezig met drogestofmetingen en zagen dat telers hun oogst probeerden te ramen aan de hand van de hoeveelheden fruit in de bomen. Dit alles werd handmatig gedaan. Dit bracht ons op het idee om het gebruik van een optisch systeem te onderzoeken voor het maken van oogstramingen. De volgende stap zal bestaan uit het ontwikkelen van een oplossing om ook het plukken te automatiseren."

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven