Zuid-Afrikaanse druivensector blikt terug op 125-jarige geschiedenis met boek

De South African Table Grape Industry (SATI) heeft een boek uitgebracht over de 125-jarige geschiedenis van de sector, getiteld 'The South African Table Grape Industry 125 Years in Pursuit of Excellence'. 

Het boek werd gepresenteerd tijdens de jaarvergadering van SATI op 23 mei jongstleden. Druiventelers uit het hele land waren hierbij aanwezig, evenals aanverwante bedrijven, zoals het SAPO Trust, Fruit South Africa en Culdevco. Ook waren er vertegenwoordigers van het National Agricultural Marketing Council (NAMC), Perishable Produce Export Control Board (PPECB), de Nietvoorbij-faciliteit van de Agricultural Research Council en exportorganisatie FPEF van de partij. 

De voormalige voorzitters van SATI mochten een exemplaar van het boek in ontvangst nemen, waaronder Johan van Niekerk, en Kosie Laubscher namens haar overleden vader Michael Laubscher. 

SATI-voorzitter Fanie Naudé introduceerde gastspreker, professor Eltie Links, voormalig ambassadeur van Zuid-Afrika voor de Europese Unie en Luxemburg. Hij werd destijds door voormalig president Mandela als hoofdonderhandelaar aangewezen voor het handelsverdrag tussen Zuid-Afrika en de EU waar druiventelers veel profijt van hebben gehad. 

Piet Karsten (Orange River), Anton Viljoen (Hex River) met de schrijver van het boek, Fred Meintjes, tijdens de presentatie

Willem Bestbier, directeur van SATI, zei dat de sector trots kon zijn op deze dag. Hij citeerde de activist Marcus Garvey: "Een volk dat geen kennis heeft van haar verleden of herkomst is als een boom zonder wortels." Bestbier: "De sector heeft daarom besloten om aan dit ambitieuze project te beginnen. Het is geen formeel geschiedenisboek maar een boek met verhalen over de mensen die onze geschiedenis vorm hebben gegeven. Het is toepasselijk dat we dit boek juist nu in een zeer moeilijk jaar presenteren. Dit is hét moment om weer eens terug te kijken van waar we vandaan komen en het harde werk en de moed van de mensen die ons voorgingen." 

Hij citeerde ook voormalige presidentsvrouw Michelle Obama: "Onderschat nooit het verschil dat je kunt maken omdat de geschiedenis ons heeft laten zien dat moed aanstekelijk is en dat hoop zijn eigen leven kan gaan leiden."

"Moge onze geschiedenis ons aanmoedigen om onze sector, bedrijven en zaken in een betere toestand achter te laten voor degenen die ons opvolgen," sprak Bestbier de aanwezigen toe. 

Fred Meintjes, schrijver van het boek besteedde aandacht aan de pioniers die een belangrijke rol hebben gespeeld in de ontwikkeling van de sector de voorbije eeuw. De enige twee nog in leven zijnde hiervan, Aat Hoekstra en Piet Karsten, ontvingen een exemplaar van het boek. JD Kirsten nam een exemplaar in ontvangst namens wijlen zijn vader Jan Kirsten. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven