Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Zusterbedrijf Fyffes onder vuur op Filipijnen

Deze week hebben twee vertegenwoordigers van een Filipijnse vakbond bezwaar gemaakt tegen oneerlijke arbeidspraktijken en schending van de mensenrechten op een bananenplantage die wordt geleid door een dochterbedrijf van het Japanse Sumitomo.  

Paul John Dizon, voorzitter van de vakbond Namasufa, en Jamila Seno, van de raad van bestuur van het bedrijf, beschuldigen Sumifru ervan nalatig te zijn met het regulariseren van arbeiders en van intimidatie na een staking vorig jaar oktober.  

Ze roepen Sumifru op om het bevel van het Filipijnse ministerie van Arbeid uit te voeren en de 700 arbeiders die na de staking werden ontslagen opnieuw aan te nemen. Ze vragen Japanners om het bananenmerk te mijden tot het arbeidsconflict is opgelost. 

Het dochterbedrijf van de Japanse onderneming biedt arbeiders momenteel arbeidscontracten voor een bepaalde duur tegen lage lonen.

Ondanks een gerechtelijk bevel uit 2017 weigert Sumifru Namasufa te erkennen als onderhandelingspartner voor de arbeiders, omdat het meent dat het uitzendbureau hun werkgever is.

Onlangs maakte Sumitomo bekend dat het haar belang van 49% in Sumifru Singapore, de eigenaar van de plantage op de Filipijnen, zal verkopen aan haar joint venture partner Thornton Venture, die momenteel een meerderheidsbelang heeft. 

Op english.kyodonews.net is te lezen dat het Japanse bedrijf al sinds 1970 bananen teelt op de Filipijnen maar dat groeistrategieën geleid hebben tot deze beslissing. Het bedrijf ontkent ieder verband met het langlopende arbeidsconflict.  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven