Nieuwe verpakkingsmateriaal van sinaasappelschillen: Bio-Peel

Bio-Peel is een nieuw materiaal dat werd ontwikkeld door designstudent Denny Handley van de Brunel Universiteit in Londen. Om het materiaal te maken, worden sinaasappelschillen vermengd met andere biologisch afbreekbare producten, waardoor een nieuw verpakkingsmateriaal ontstaat dat milieuvriendelijk, sterk en vormbaar is. 

"Aanvankelijk had ik het plan om het afval dat geproduceerd wordt voor het maken van één liter sinaasappelsap te gebruiken om de verpakking te maken maar het materiaal valt snel uit elkaar in water. Ik ben toen op zoek gegaan naar andere toepassingen."

De sinaasappelschillen voor het nieuwe materiaal zijn een afvalproduct uit de sapverwerkende industrie waaraan biopolymeren, plantaardige glycerine (een bijproduct van biodiesel) en water worden toegevoegd. Het materiaal wordt vervolgens in mallen gevormd, gebakken en gedroogd. 

"Het was mijn doelstelling om verpakkingen van wegwerpplastic te vervangen door een volledig biologisch afbreekbaar alternatief," legt Handley uit.

“Het ontwikkelen van het materiaal had wel wat weg van het bakken van een taart. Als je iets meer van een bepaald ingrediënt toevoegt, dan krijg je een totaal andere taart. Ik heb heel wat geëxperimenteerd om te bepalen wat ieder ingrediënt deed. Vervolgens kon ik het mengsel perfectioneren zodat het geschikt was voor de mallen."

Packagingeurope.com omschrijft het materiaal als ondoorzichtig en rustiek en acht de kans dat het gebruikt zal gaan worden in de retail niet zo groot. Het product zal eerder gebruikt worden op boerenmarkten en in delicatessenzaken. Het materiaal is ook geschikt voor het vervaardigen van andere harde oppervlakten, zoals tafelbladen. 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven