Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hageland: 70 hectare fruitteelt door de hagel vernield

Tholen – Na de hagelbuien van vorige week in het Belgische Hageland meten heel wat fruittelers uit de regio de schade op. “Niet heel het Hageland is getroffen, maar een streep van ongeveer één kilometer breed, die van Tienen richting Kortenaken, Geetbets naar Limburg trok”, vertelt Alfons Drillieux van Healthy Fruit. “De appelen zijn voor 100% onverkoopbaar geworden”

“Alle appelen zijn door de hagel geheel onverkoopbaar geworden. De consument willen een klakkeloze appel en geen appel met plekjes van hagelschade. Daarnaast is het ook veel te duur om de nog goede appelen tussen de beschadigde appelen uit te zoeken”, aldus Alfons. “Bij de vroege peren is ongeveer 70% verloren gegaan, maar bij de latere variëteiten zoals de Conference is nog wel wat verkoopbaar. Hoewel de hagel maar in een bepaald deel van het Hageland is gevallen, is het wel erg heftig geweest. Er is in totaal ongeveer 70 hectare appelen, peren en een beetje kersen door de hagel verwoest.”

Pukkelpopstorm
Ook het fruit van fruitteler Kris Janssens uit Hoeleden is getroffen door de hagel. “Er was geen nochtans geen onweer aangekondigd en de hagelkanonnen konden dan ook hun werk niet doen. We zijn geheel verrast door de plotselinge hagel. De appelen in mijn boomgaard zijn voor 80% verhageld. Sinds de Pukkelpopstorm hebben we al van alles meegemaakt zoals de Ruslandboycot en twee jaar geleden de vorst. Dit jaar hebben we de vorst doorstaan en nu gebeurt dit.”

Kwaliteitseisen
“Bij hagel is het inschatten van de schade heel erg lastig”, zegt Luc Borgugnons, voorzitter van de nationale sectorgroep fruit en fruitteler. “Op sommige plekken in de regio valt de schade mee, maar tegenwoordig moeten we aan zulke hoge kwaliteitseisen voldoen dat het moeilijk is in te schatten hoeveel van het fruit nog verkoopbaar is. Je zou er moedeloos van worden, maar stoppen is ook geen optie, want de leningen moeten betaald worden.”