Steenfruitseizoen halverwege

Spanje: Lage prijzen en overaanbod steenfruit Murcia

Het steenfruitseizoen in La Vega Alta del Segura, in de Spaanse regio Murcia, is halverwege en wordt gekenmerkt door een overaanbod en door lage prijzen. Volgens Pascual Hortelano, woordvoerder voor de sector bij de Federatie van Agrarische Coöperaties in Murcia (Fecoam), en tevens voorzitter van coöperatie Vega de Cieza, verloopt het seizoen op "een zeer ongebruikelijke manier, met veel factoren die van invloed zijn op de teelt en de afzet".

Volgens Hortelano zijn er elk jaar "factoren die het seizoen bemoeilijken". Een voorbeeld is het zeer vroeg verschijnen van producten van lage kwaliteit. Deze worden op "ongeschikte momenten op de markt gebracht en brengen de consumptie in gevaar".

Een andere factor die van invloed is geweest is het weer, zowel in Spanje als in de rest van Europa. Vanwege de lage temperaturen wordt er nog steeds weinig steenfruit en zomerfruit geconsumeerd. In plaats daarvan blijft het de trend om producten van het winterseizoen te kopen, zoals sinaasappelen en mandarijnen.

"We moeten onszelf de vraag stellen wat we in de toekomst gaan doen, want we hebben ook te maken met problemen als het gebrek aan geschoolde arbeidskracht op de piekdagen van het seizoen, hetgeen het oogsttempo vertraagt", legt de vertegenwoordiger van Fecoam uit.

Bovendien hebben landbouworganisaties uit verschillende Europese landen een paar dagen geleden gewezen op de aanzienlijke stijging van de teeltkosten, zoals die voor arbeid, verwerking, verpakkingen en transport. Ook wezen ze op de slechte prijzen, veroorzaakt door "grote supermarkten die de prijzen controleren, zelfs op momenten dat er weinig product is. Ze laten niet toe dat de prijs stijgt ten gunste van de telers".

Tenslotte voegt de voorzitter van de fruitcoöperatie nog toe dat ze op dit moment van het jaar "het voordeel hebben de enige telende gebieden te zijn. Binnen enkele maanden zullen er echter andere regio's bijkomen, zoals Extremadura, Catalonië en Aragón, samen met andere landen, zoals Italië, die ook zullen gaan concurreren op de markt".

 

Bron: laverdad.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven