Ocado werkt aan gevoelige robothanden die zich aanpassen aan voorwerpen

De Britse online retailer Ocado werkt samen met het door Horizon 2020 gesubsidieerde SOMA-project aan de ontwikkeling van 'gevoelige' robothanden voor het verwerken en verpakken van de 55.000 items die haar klanten kunnen bestellen. 

Dit betekent dat robots binnenkort misschien groenten- en fruitbestellingen voor Ocado gereedmaken. De online retailer moet dan eerst wel robothanden ontwikkeld hebben die in staat zijn zich aan te passen aan de vorm van deze kwetsbare items om beschadiging te voorkomen. 

De nieuwe technologie is het resultaat van vier jaar onderzoek door het SOMA (Soft Manipulation) consortium van onderzoekers, academici en wetenschappers. Ocado bood het team een goede use case aan om de mogelijkheden van de gerobotiseerde oplossing te testen, die volgens de retailer uiteindelijk onderdeel uit zal gaan maken van de productielijnen. 

Ocado wil dat uiteindelijk alle 55.000 producten door robots uit de schappen kunnen worden gehaald en verpakt. Binnenkort zal het een systeem introduceren met een zuignap voor het verwerken van minder kwetsbare items. Dit systeem zal echter moeite hebben met het hanteren van de meer kwetsbare producten. 

"Wat betreft producten zoals groenten en fruit, hadden we moeite om een kant- en klare oplossing te vinden. De reden hiervoor is dat deze items nooit precies dezelfde vorm hebben," vertelt Graham Deacon, teamleider Robotics Research bij Ocado Technology aan Computerworld UK.

Het SOMA consortium pakte het anders aan. In plaats van de omgeving van het object te vermijden, maakten de onderzoekers gebruik van het principe van omgevingsbeperkingen om een interactie tussen de robot, het object en de omgeving tot stand te brengen, een methode die geïnspireerd is op de manier waarop mensen hun handen gebruiken. 

Ocado is van plan om SOMA binnen drie tot vijf jaar te implementeren in haar productielijnen maar zal eerst onderzoeken of het systeem nog verder verbeterd kan worden. 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven