VS: Kleinere avocado-oogst als gevolg van hitte in 2018

De maten en prijzen van Californische avocado's zien er prima uit maar de hittegolf van vorig jaar juni heeft echter wel haar tol geëist op de beschikbare hoeveelheden.

"De eerste ramingen wijzen erop dat de avocado-oogst in 2019 rond de 79,4 mln kilo zal bedragen," zegt Jan DeLyser, van de Californian Avocado Commission. Dit is een forse daling ten opzichte van het seizoen 2017-2018. toen de oogst 153 mln kilo bedroeg. "We verladen de avocado's sinds begin april en hopen hier tot in september mee door te kunnen gaan, dit is langer dan we in eerste instantie hadden gedacht," vertelt DeLyser. 

De overvloedig neerslag in de afgelopen wintermaanden kwam voor avocadotelers als een geschenk uit de hemel. "Het goede nieuws is dat de overvloedige regenval gezorgd heeft voor goede maten dit seizoen," vervolgt Jessica Hunter van Del Rey Avocado, teler, verpakker en verlader van avocado's. "We kunnen onze retailklanten nu grotere maten leveren en dat zorgt voor betere inkomsten."

De natte winter was gunstig voor de sector omdat zo'n 75% van de kosten van avocadotelers gerelateerd zijn aan water. De vele neerslag maakte dat telers hun fruit minder vaak hoefden te irrigeren. Voor kleinschalige teeltbedrijven leverde dit al gauw een besparing van €10.000 op en grotere bedrijven hebben misschien wel €100.000 bespaard. Een bijkomend voordeel van de regenval is het feit dat het zout uit de bodem is gespoeld en dat is beter voor de bomen. 

Avocadotelers plukken vaak 'op maat', dat wil zeggen dat de grote maten worden geplukt en kleinere aan de boom blijven om verder te groeien. "Dit jaar werd er minder op maat geplukt," vervolgt Hunter. 48 blijft de ideale maat maar er zijn ook veel grotere maten beschikbaar. We hopen altijd dat minimaal 10% van onze oogst uit maat 40 zal bestaan maar dit jaar zal dit percentage waarschijnlijk dichterbij de 15% tot 20% liggen, dankzij de regen. De maten en kwaliteit zijn uitmuntend."

De maten zijn gerelateerd aan het aantal stuks dat er in een doos van 11,3 kilo past. Toch wint ook de maat 84 steeds meer terrein omdat deze perfect is als eenpersoonsportie. Een bedrijf in San Luis verkoopt deze avocado's onder de naam 'Gator Eggs'. 

Hunter legt uit dat retailers vaak meerdere avocadodisplays opstellen, met zowel conventioneel als biologisch fruit. "Het is positief voor telers dat er momenteel vraag is naar al hun fruit," vertelt Hunter. "Er was altijd een strijd om specifieke maten in bepaalde periodes van het jaar maar nu is er veel meer keuze voor de consument en weten retailers hoe ze de resultaten voor telers kunnen optimaliseren."

Hoewel Hass de markt nog altijd domineert, met een aandeel van 96% in de Califonische sector, vertelt DeLyser dat ook andere avocadorassen hun opmars maken. Hunter laat weten uit te kijken naar het seizoen van de Reed-avocado, een groot, rond ras dat naar verwachting deze maand op de markt zal komen. "Del Rey levert al jaren Reed-avocado's en de vraag naar het ras is de laatste jaren enorm gegroeid." Del Rey levert dit seizoen ook GEM-avocado's. Dit ras is gelijk aan Hass maar wordt later geoogst en heeft dus ook een later afzetvenster. "Dit jaar leveren we het ras GEM voor het eerst," vertelt Hunter. "Het areaal in Californië is flink gegroeid, waardoor de beschikbaarheid van deze avocado op de markt toe zal nemen." 

DeLyser legt uit dat de belangstelling in andere rassen dan Hass toeneemt omdat retailers zich graag willen onderscheiden. "Hass is heeft zulke uitmuntende resultaten opgeleverd, dat je daar niet zomaar vanaf kunt stappen. Toch verwacht ik dat we een toename  van andere rassen zullen zien."

Ook biologische avocado's winnen terrein. Momenteel vertegenwoordigen zij 30% van de avocado's die Del Rey vermarkt en 10% van de totale sector, zo zegt Hunter. "De belangrijkste trend die we opmerken is dat steeds meer retailers belangstelling hebben om zowel biologische als conventionele avocado's in hun assortiment op te nemen. Voorheen leefde het idee dat de omschakeling naar bio gepaard zou gaan met een verlies aan productiviteit en kwaliteit. De grotere expertise heeft er echter voor gezorgd dat we in dit segment even succesvol kunnen zijn in termen van opbrengsten en kwaliteit."

Net zoals in overige tuinbouwsectoren kampen ook avocadotelers met een enorm tekort aan arbeidskrachten. Hunter vertelt dat beschikbaarheid van arbeidskrachten dit seizoen met 30% gedaald is. "We hebben genoeg mensen om wekelijks maximaal 4.535 kilo te kunnen plukken"

De situatie zal er niet beter op worden zolang politici geen actie ondernemen. "Als men voedsel van Amerikaanse bodem wil blijven eten, dan moet de regering meer aandacht schenken aan immigratiewetten." 

Hoewel de oogst van dit seizoen nog in volle gang is,  is de fruitzetting voor het seizoen 2020 in sommige boomgaarden rondom San Diego alweer begonnen. Dankzij het koele en natte voorjaarsweer lopen de bomen ongeveer een maand achter op schema. Als er zich geen weerextremen voordoen dan zal de sector volgend jaar op een grotere oogst kunnen rekenen. 

 

 

 

 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven