Meer energie nodig, maar veel minder waterverbruik dan in Zuid-Europa

Klimaatafdruk Finse tomaten in vijftien jaar gehalveerd

De glastuinbouw in Finland wordt steeds milieuvriendelijker nu telers overschakelen op duurzamere energiebronnen, zo blijkt uit een onderzoek van het Finse Instituut voor Natuurlijke Hulpbronnen (Luke). Het onderzoek is verricht in opdracht van brancheorganisatie Handelsträdgårdsförbundet en vakvereniging Österbottens Svenska Producentförbund.

Groententelers zijn erin geslaagd in vijftien jaar tijd de CO2-afdruk te verminderen met 56 procent. Voor tomaten is dat zelfs 61 procent per kilo, voor komkommers 45 procent en voor sla 18 procent. In de glastuinbouw wordt steeds meer gebruik gemaakt van nieuwe technieken en duurzame warmtebronnen. Zo is het gebruik van brandstofolie sinds 2007 verminderd met 85 procent.

Volgens het onderzoek kunnen de meest klimaatvriendelijke Finse telers nu met collega-bedrijven in Zuid-Europa concurreren voor wat betreft de klimaatafdruk. Finse telers gebruiken weliswaar meer energie om warmte te genereren, maar hebben minder water nodig. Bovendien hebben de Finnen een kleiner areaal nodig voor dezelfde oogst dan bijvoorbeeld telers in Spanje.

Bron: svenska.yle.fi


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven