Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hagelstormen richten grote schade aan in Salento, Italië

Het weekend van 1 en 2 juni verliep voor veel telers in het Italiaanse Salento rampzalig. De hevige regenval en zware hagelstormen troffen de dorpen Monteroni, Galatina, Sternatia, Poggiardo, Surano, Ruffano, Parabita, Matino en Guagnano en richtten hier enorme schade aan watermeloenen, meloenen, tomaten, courgettes, aardappelen en andere gewassen aan. 

"Op zaterdagmiddag vielen er wel een half uur lang hagelstenen zo groot als walnoten uit de lucht, die mijn oogst volledig hebben verwoest. We zullen een groot deel van onze watermeloenen, mini-watermeloenen, courgettes en meloenen niet kunnen oogsten omdat ze ongeschikt zijn om verhandeld te worden," vertelt Andrea Giannini, technicus bij Giannini Santo in Galatina. 

"Wellicht dat we nog een paar courgettes kunnen redden maar de rest is te zwaar beschadigd. De watermeloenen hadden al een gewicht van zo'n halve kilo bereikt maar zijn nu totaal verwoest."

"Het enige gewas dat waarschijnlijk nog wel geschikt is voor de handel zijn aardappelen, hoewel de planten zwaar beschadigd zijn. Als het weer het toelaat, zullen we ze rooien maar als het blijft regenen dan bestaat het gevaar dat ziekten zich ondergronds verspreiden."

De onverwachte hagelstorm trof bedrijven die al eerder gedupeerd waren door een opeenvolging van extreem weer. 

 

"We zijn ten einde raad. Het slechte weer houdt al maanden aan. We hopen op hulp van de overheid. Leveranciers van planten bieden ons de mogelijkheid om pas te betalen als we onze producten hebben afgezet maar deze zijn nu niet geschikt om vermarkt te worden. Het is een enorm probleem. Ik raam mijn eigen verliezen tot nu toe op €30.000." 

 

Gianni Cantele, voorzitter van Coldiretti Lecce: "Dit is al de vijfde keer in twee maanden tijd dat we getroffen worden door noodweer en dat in een periode dat de tuinbouwsector extra kwetsbaar is voor schade."

 

Publicatiedatum: