Ethiopische telers vermeerderen aardappelrassen

Aardappelen zijn een belangrijk product en ze leveren geld op voor kleinschalige telers in Ethiopië. Deze telers maken 83% van de totale bevolking uit en hebben 95% van de landbouwgrond in handen. Aardappelen worden veel in de hooglanden geteeld en zijn een van de snelst groeiende producten. 

Het International Potato Center (CIP) is sinds 1975 een samenwerkingsverband aangegaan met het Ethiopian Institute of Agricultural Research (HARC) omtrent een aardappelveredelingsprogramma dat als doel heeft de productiviteit en winstgevendheid van de aardappel te verbeteren via onderzoek en innovatie. De samenwerking heeft tot nu toe geresulteerd in de uitgave van ongeveer 29 CIP rassen die resistent zijn tegen meeldauw, een hoge opbrengst geven en van goede kwaliteit zijn. Onder deze rassen is de Gudene een veel geteelde aardappel geworden. 

De afgelopen 5 jaar hebben onderzoekers van CIP en HARC de 15 beste rassen geselecteerd, gebaseerd op opbrengst, meeldauwresistentie en uiterlijke kenmerken. Ze werden vermeerderd van aardappelen die oorspronkelijk uit Peru kwamen. 

Bron: cipotato.org


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven