Palampur, Himachal Pradesh

Lab versnelt teelt vitamine D verrijkte shiitake

Wetenschappers van het Himalayan Bio-resource Technology (IHBT), in Palampur hebben een nieuwe kostenefficiënte technologie ontwikkeld die nuttig kan zijn bij de teelt van voedzame met vitamine D verrijkte shiitake. De teelt kan worden versneld tot twee maanden in plaats van de huidige negen tot tien maanden. 

De paddenstoelen zullen niet alleen in de vitamine D-behoefte van de Indiase bevolking voorzien maar tevens de inkomsten van telers een boost geven aangezien de lokale en internationale vraag sterk is. 

Volgens medici lijdt minstens 80% van de stadsbevolking in India aan een tekort aan vitamine D, die essentieel is voor de opname van calcium. Een tekort aan deze vitamine kan leiden tot tal van aandoeningen. 

Sanjay Kumar, directeur van het IHBT: “Het is algemeen bekend dat shiitake (Lentinula edodes) een plantaardige bron van vitamine D is. De technologie, die onze wetenschappers hebben ontwikkeld, is gericht op het verhogen van de vitamine D in shiitake, een groente die met name in Noord-India zeer geliefd is. 

Onderzoeker Rakshak Kumar van het IHBT voegt eraan toe dat de paddenstoelen de potentie hebben zich de komende jaren te ontwikkelen tot een belangrijk gewas. De wereldwijde vraag naar shiitake zal in 2025 naar schatting 4.500 ton bedragen, wat neerkomt op een waarde van €31,7 mld. De internationale vraag naar vitamine D zal in 2025 €125 mln bereiken en groeit jaarlijks met 1,2%. 

Source: dailypioneer.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven