Aardbeienoogst neemt met 100 ton toe

Noorse telers oogstten in 2018 meer fruit maar minder groenten

De warme en droge zomer van 2018 gaf een slechte groentenoogst in Noorwegen, terwijl fruittelers juist een extra goed jaar hadden. De totale hoeveelheid geoogste groenten daalde met tien procent naar 192.000 ton, zo blijkt uit de cijfers van het Noorse Centraal Bureau voor de Statistiek.

Voor groenten van de volle grond was dat een verschil van 22.000 ton in vergelijking met 2017. Vooral de zomerkool werd hard getroffen. Daarbij werd de helft minder geoogst dan voorgaande jaren. De hoeveelheid najaars- en winterkool daalde met 20 procent. Ook werd er vijftien procent minder ijsbergsla geoogst en dertig procent minder wortelen.

Fruittelers profiteerden over het algemeen juist van de warmte. De 81 procent van de totale fruitoogst bestond uit appelen. Pruimen waren goed voor elf procent, morellen voor vijf procent. Voor bessen was 2018 het slechtste jaar sinds 2014. In totaal werd er in Noorwegen 11.300 ton bessen geoogst, zes procent minder dan in 2017. De frambozenoogst daalde met 400 ton. Aan de andere kant werd er 100 ton meer aardbeien geoogst.

Bron: www.nationen.no


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven