In China moeten fruitbomen handmatig bestoven worden door tekort aan insecten

In sommige fruitteeltregio's in China heeft het gebrek aan bestuivende insecten ertoe geleid dat telers hun fruitbomen handmatig moeten bestuiven.

In deze gebieden hebben het overmatige gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en het ontbreken van het natuurlijke habitat van deze insecten ertoe geleid dat er geen bijenpopulaties meer zijn.

Er is sprake van een toenemend bewustzijn van het belang van insecten en andere bestuivende dieren voor de wereldwijde landbouw. Op de lange termijn gezien zijn deze bestuivers uiteindelijk degenen die verantwoordelijk zijn voor het verbouwen van voedsel. Zonder hen zou de landbouw kunnen instorten.

Er bestaan eenvoudige oplossingen om dit te voorkomen. Studies in Europa en Noord-Amerika hebben aangetoond dat het mogelijk is om de populatie van bestuivende insecten te laten groeien door stroken met wilde bloemen naast de gewassen te planten en door natuurlijke vegetatie, zoals bomen en bossen, te behouden. Deze praktijken kunnen bovendien leiden tot een toename van de populatie natuurlijke vijanden, waardoor de behoefte aan gewasbeschermingsmiddelen afneemt. Zo is het, met een kleine inspanning, heel goed mogelijk om voedsel te verbouwen en tegelijk voor het milieu te zorgen.

Terug naar de huidige situatie in China. In een poging om de natuur te controleren en te transformeren voor het welzijn van de mens, verklaarde Mao Zedong, in de overtuiging dat mussen, muggen, vliegen en muizen schadelijk waren voor de landbouw, deze dieren de oorlog. Hiermee begon wat 'de campagne van de vier plagen' werd genoemd, waarmee Zedong deze soorten uit wilde roeien.

Mussen werden gezien als boosdoeners doordat ze aten van opgeslagen graan, hetgeen problemen veroorzaakte voor de landbouw. Volgens Mao Zedong waren mussen "een van de ergste plagen van China". In 1960 raakte men verontrust door de toename van insecten, die de basis vormden voor het dieet van de mussen en werd het plan losgelaten.

In sommige regio's was het echter al te laat. Ondanks het feit dat de vervolging werd gestopt, leidde de uitroeiing van de mussen tot de verspreiding van sprinkhanen. Deze waren verantwoordelijk voor een verschrikkelijke plaag die een belangrijke oorzaak was voor de Grote Chinese Hongersnood, waarin 16 tot 30 mln mensen stierven.

Insecten begonnen zich te vermenigvuldigen, en om hier een einde aan te maken werden er in enorme hoeveelheden gewasbeschermingsmiddelen toegepast. Deze maakten echter geen onderscheid tussen nuttige en schadelijke insecten. In uitgestrekte gebieden in China leidde dit tot het uitsterven van bestuivende insecten, waaronder de beste bestuiver ter wereld: de bij.

Een vreemd verhaal over een enorme fout, waarvan we blijkbaar nog niet genoeg geleerd hebben.

 

Bron: ecoportal.net


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven