Regio Aragón teelt meeste Spaans steenfruit

Aragón is momenteel de Spaanse regio met de meest omvangrijke steenfruitteelt. De groei van het areaal in Bajo Cinca, Valdejalón en Caspe heeft ervoor gezorgd dat deze regio Catalonië, de voormalige grootste teeltregio van steenfruit in Spanje, heeft overtroffen.

Volgens gegevens van het ministerie van Landbouw oogstte Aragón afgelopen jaar 526.176 ton abrikozen, kersen, pruimen, perziken en nectarines, ten opzichte van de 491.876 ton van Catalonië.

De UAGA (telerccoöperatie in Aragón) heeft geraamd dat de gemiddelde jaarlijkse groei van het steenfruitareaal tussen de 7 en 8% ligt. Deze groei is voornamelijk afkomstig van bedrijven buiten de sector. Speculanten hebben gezorgd voor een destabilisatie van vraag en aanbod en brengen de markt in feite schade toe.

"Risicokapitaalfondsen en beleggingsbedrijven zijn onze sector met geweld binnengedrongen", stelt Alberto Ortego van UAGA.

Er wordt geraamd dat de steenfruitoogst in de regio met 2% zal toenemen. Perziken en nectarines zijn de belangrijkste soorten. Ten opzichte van 2018 is de oogst van deze variëteiten, die samen goed zijn voor 510.000 ton, met 10% gestegen.

Het enige wat nu nog afwachten is, stelt de UAGA, is of het weer stabiel blijft en of er geen hagel valt die deze goede vooruitzichten verstoort, zoals vorig jaar gebeurde.

Vanwege de bezorgdheid rondom de lage steenfruitprijzen in de eerste fase van dit seizoen heeft de UAGA verzocht een Interprofessionele Spaanse Organisatie voor Steenfruit op te richten, waarin alle schakels van de keten vertegenwoordigd zouden worden. Het doel van zo'n organisatie zou zijn om minimumprijzen vast te kunnen stellen, die in ieder geval de teeltkosten dekken.

Bron: elperiodicodearagon.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven