Keniaanse telers vragen om herziening handelsakkoord met China

Telers in Kenia willen dat het onlangs gesloten handelsakkoord tussen Kenia en China voor de import van Hass-avocado's wordt herzien. Ze maken bezwaar tegen de strenge eisen die de Chinese overheid oplegt. Daarnaast menen zij dat het akkoord de Keniaanse avocadosector niet ten goede zal komen en dat met name kleinschalige teeltbedrijven er niet van zullen kunnen profiteren. 

Volgens het akkoord moeten telers machines installeren voor het schillen en invriezen van het fruit alvorens het naar China wordt geëxporteerd. China eist dat het fruit diepgevroren wordt tot -30 graden Celsius nadat het is geschild en dat het gedurende het transport bij -18 graden Celsius wordt bewaard. 

Een avocadoteler uit Githunguri zegt dat deze strenge eisen van de Chinese regering veel potentiële telers in Kenia ervan zal weerhouden hun product te exporteren. "Ik begrijp niet waarom zij zulke zware eisen stellen waar wij onmogelijk aan kunnen voldoen. Toen de deal werd ondertekend, waren we blij eindelijk toegang tot een grote afzetmarkt voor onze avocado's te krijgen. Het ziet er echter naar uit dat we ons hierop hebben verkeken," zegt hij. 

Een andere teler uit Lari roept de regering op om zich in te zetten voor een versoepeling van de Chinese eisen. Hij vreest dat het handelsakkoord zal mislukken als het niet herzien wordt en voegt eraan toe dat weinig kleinschalige teeltbedrijven de strenge eisen na kunnen leven. 

Parlementslid Patrick Wainaina maakt ook bezwaar tegen de strenge importeisen en stelt dat deze het slagen van de deal in de weg staan. Het akkoord was bedoeld om de weg vrij te maken voor de import van Hass-avocado's naar China en werd op 25 april jongstleden ondertekend. 

Wanneer de deal volledig geïmplementeerd is, dan zal de Chinese markt meer dan 40% van de Keniaanse avocado's afnemen, waarmee het één van de grootste importeurs van dit fruit wordt. Andere belangrijke afzetmarkten voor Keniaanse avocado's zijn Europa en de VS. 

Volgens standardmedia.co.ke zal het fytosanitaire protocol voor de export van diepgevroren avocado's echter een groot struikelblok vormen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven