Ananas- en bananensector Costa Rica in de problemen

De dalende export van de tuinbouwsector tijdens Q1 en een gebrek aan regen zijn de redenen voor een slechte start van het jaar voor Costa Rica. 

Cijfers van de Promotora del Comercio Exterio de Costa Rica (Procomer) melden dat tussen Q1 2018 en dezelfde periode in 2019 de export van de tuinbouwsector daalde met €95 mln. 

Laura Bonilla van Cadexco, de Costa Ricaanse KvK: “De statistieken geven al een waarschuwing af, omdat een dergelijke daling sinds 2015 niet meer gezien is. Maar nu is de omvang ervan groter."

Bonilla voegde eraan toe dat telers snel voorzien moeten worden van "middelen om deze dreigingen aan te kunnen gaan, niet alleen op het gebied van het klimaat, maar ook van de conjunctuur. De obstakels in de vorm van krediet bij het Development Banking System moeten verlaagd worden om kleinschalige en middelgrote telers en bedrijven in hun groei en exportprocessen te steunen."

Een ander teken dat de sector niet op z'n hoogtepunt zit, is te zien aan de economische activiteiten. De Centrale Bank meldt dat in maart van dit jaar de tuinbouwactiviteit voor de zesde achtereenvolgende maand daalde als gevolg van onregelmatige aanvoer die te maken hebben met: El Niño, die een behoorlijke daling van de hoeveelheid neerslag en daardoor droogte veroorzaakte en met de stijging van de ananas-export uit de Filipijnen en Thailand, wat leidde tot een daling van internationale prijzen en van het areaal in Costa Rica. 

Volgens qcostarica.com is de grootste daling te zien bij ananas en bananen en in mindere mate bij uien en groenten.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven