VVD'er zoekt in Europa naar bondgenoten

EP-lid Jan Huitema op bezoek bij Nature's Pride

Donderdag 23 mei vinden de verkiezingen voor het Europees Parlement plaats. In het kader daarvan organiseerde GroentenFruit Huis diverse werkbezoeken om de belangen van de leden van GroentenFruit Huis nog eens te benadrukken bij kandidaat-Europarlementariërs. Op donderdag 16 mei jl. bezocht Europarlementslid Jan Huitema (VVD) Nature's Pride om in gesprek te gaan over de steeds strenger wordende plantgezondheidseisen die nadelige gevolgen hebben voor de internationale handel in groenten en fruit.Huitema is goed op de hoogte van de problematiek waar de Nederlandse groenten- en fruitsector mee te maken heeft op het gebied van steeds strenger wordende fytosanitaire eisen. Hij heeft zich onder andere bezig gehouden met het dossier Plantgezondheid als rapporteur in het Europees Parlement. Huitema gaf aan dat het belangrijk is om binnen Europa bondgenoten te zoeken die gelijke belangen hebben als Nederland want ondanks onze grote importbelangen, is Nederland binnen de EU een kleine speler.

Innovaties mogelijk maken
Huitema erkent verder het belang van innovatie voor de sector en ziet ook mogelijkheden om hiervoor Europese gelden te gebruiken in het kader van de Europese subsidieregeling Horizon 2020. Als voorbeeld noemde hij initiatieven op het gebied van Blockchain. "Het is belangrijk om innovaties mogelijk te maken. Niet alleen voor multinationals, maar juist ook voor MKB bedrijven. Het beschermen van de privacygegevens van bedrijven is een aandachtspunt voor het toepassen van Blockchain, dat zeker kan bijdragen aan een grotere transparantie binnen de keten.
Importstop voorkomen

Fred van Heyningen, ceo van Nature's Pride en Rogier Rook, bij Nature's Pride verantwoordelijk voor logistiek, namen uitgebreid de tijd om Huitema bij te praten over de belemmeringen die zij tegenkomen in hun dagelijkse activiteiten. Zij deden dit aan de hand van een schaal met mango's, avocado's, pitahaya's en sinaasappelen. Allemaal producten die worden geïmporteerd van overzee en waarvoor de eisen ten aanzien van plantgezondheid steeds strenger worden. "We gaan steeds meer naar een beleid waarbij landen moeten aantonen dat de producten die ze willen exporteren uit gebieden komen die vrij zijn van bepaalde plagen en insecten. Dat maakt het zeker voor een aantal Afrikaanse landen steeds moeilijker om te exporteren. Dat staat haaks op de wens van het landbouwdepartement van de Europese Commissie om Afrika te helpen ontwikkelen, waarbij export van producten een belangrijke bijdrage kan leveren. "Dankzij de inspanningen van onder andere GroentenFruit Huis hebben we meerdere malen een importstop kunnen voorkomen", aldus Rogier Rook.

Onderweg rijpen
Van Heyningen vertelde verder over innovaties op het gebied van bescherming van producten door middel van extract van groenten en fruit waardoor de houdbaarheid van groente en fruit aanzienlijk toeneemt. Dit is voor het eerst toegepast in Californië in de VS waar de houdbaarheid van avocado's met deze techniek werd verlengd van zeven naar veertien dagen. Daarnaast worden er proeven gedaan met onderweg rijpen van producten in containers. Zover is het nog niet, maar volgens de deskundigen is dat slechts een kwestie van tijd.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven