Gaat de tuinbouwsector het robottijdperk in?

In een nieuw rapport van consultantbureau Tractica is te lezen dat de wereldwijde handel in robots voor de land- en tuinbouw in 2025 een waarde van €78,7 mld zal hebben bereikt. 

"Robots en automatiseringstechnologieën hebben de potentie om de kwaliteit van gewassen te verbeteren en opbrengsten te verhogen. Tevens zorgen ze voor een vermindering van het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen, zijn ze een oplossing voor het tekort aan arbeidskrachten en bieden ze kleinschalige agrarische bedrijven hoop op economische duurzaamheid," vertelt een woordvoerder van het bedrijf. 

Dit nieuws komt precies op tijd voor telers aan beide zijden van de Atlantische Oceaan, want zowel in het Verenigd Koninkrijk als de Verenigde Staten kampen zij met een tekort aan arbeidskrachten dat nog wordt verergerd door economische en politieke druk.  

In de Verenigde Staten is de vraag naar arbeidskrachten uit het buitenland enorm ondanks het isolationistische beleid van de huidige regering. Aan de andere kant van de oceaan, waar telers tijdens het piekseizoen sterk afhankelijk zijn van arbeidsmigranten uit de EU, is sprake van een uittocht van arbeidskrachten als gevolg van de onzekerheid rondom Brexit.

In de staat Washington State is het minimumloon naar €12 per uur verhoogd. Een verhoging die volgens Karen Lewis van de Washington State Universtiy een bedrijf met 100 hectare jaarlijks al gauw een kwart miljoen dollar extra kost.

De ontwikkelingen in de hedendaagse appelsector, waar het fruit op trellis wordt geteeld en er gebruik wordt gemaakt van laagstam appelbomen, dragen bij aan de toepasbaarheid van robots. In plaats van de appelen vast te grijpen, zuigt de robot de rijpe exemplaren van de takken, waarbij gebruik wordt gemaakt van LiDAR-metingen om de rijpe vruchten te identificeren. 

Bron: techhq.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven