Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Granaatappelteelt is interessante zakelijke kans voor ontwikkelingslanden

Peru: Granaatappel belangrijk exportproduct naar Europa

De granaatappelconsumptie in Europa is toegenomen. Landen die dit fruit telen, zoals Turkije en Peru, hebben dit waargenomen en zien in dit product een interessante kans. In 2017 waren deze twee landen de grootste granaatappelexporteurs naar Europa. De export van Turkije had een omvang van 43.000 ton en die van Peru van 14.000 ton.

Volgens een rapport van het CBI (Centrum tot Bevordering van de Import uit Ontwikkelingslanden) is de import van granaatappel in Europa van 67.000 ton in 2013 toegenomen tot 95.000 ton in 2017. Turkije en Peru zijn de belangrijkste exporteurs naar deze markt, daarna volgen Israël en Chili.

Duitsland is de belangrijkste Europese bestemmingsmarkt voor granaatappelen. De algemene klimatologische omstandigheden in Noord-Europa zijn namelijk niet geschikt voor de teelt van het product, en de landen in Zuid-Europa beschikken over hun eigen teelt. Een tweede groeiende markt is Italië, gevolgd door Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Verzendingen vanuit landen als Peru, Colombia en Zuid-Afrika komen Europa binnen via Nederland, van waaruit het fruit wordt doorgestuurd naar verschillende Europese landen. Spanje is de grootste concurrent in granaatappelen op de Europese markt, met een oogst van 50.000 ton. Het land teelt vooral de Mollar de Elche variëteit, een granaatappel met een uitzonderlijk zoete smaak en een beschermde oorsprongsbenaming. Het seizoen van deze granaatappel loopt van oktober tot januari.

Andere telers in de regio zijn Griekenland en Italië. In Italië overstijgt de vraag echter wel het aanbod, zodat het land op zijn eigen binnenlandse markt concureert met Spanje, Turkije en Israël.

Het CBI stelt dat de granaatappel goed bekend staat, dankzij het feit dat het product wordt beschouwd als een 'superfruit' met uitzonderlijke gezonde eigenschappen, vanwege zijn gehalte aan punicinezuur, vitamine C en antioxidanten. Daarnaast is het fruit populair geworden als ingrediënt voor natuurlijke sappen, gearomatiseerd water, jams, salades en desserts. Verder wordt granaatappelzaadolie gebruikt als voedingssupplement en in cosmetische producten.

Voor de export naar Europa houden exporteurs rekening met de behoefte aan gebruiksgemak op deze markt. Daarom worden granaatappelen niet altijd als geheel verkocht, maar bieden supermarkten ook vers verpakte of diepgevroren granaatappelpitjes aan.

Bron: agraria.pe


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven