Avocado's zouden weleens het belangrijkste exportproduct voor Ethiopië kunnen worden

In het kader van een gezamenlijk project van UNSAID, het Israëlische agentschap MASHAV en het Ethiopische ministerie van Landbouw hebben meer dan 2.000 telers in het land uit Israël geïmporteerde Hass-avocadobomen geplant. De afgelopen vier jaar is het project erin geslaagd de Hass-avocado's vanuit Ethiopië te exporteren en zijn de resultaten zo bemoedigend dat het project verder uitgebreid zal worden, zo laat projectcoördinator Wale Getaneh weten. 

"Gezien het feit dat internationale markt voor avocado's in hoog tempo groeit en het klimaat in Ethiopië zeer geschikt is voor de teelt, hebben we ons de voorbije vier jaar op avocado's gericht," vertelde Wale aan NewBusinessEthiopia.com. Hij voegde eraan toe dat op duizenden kleinschalige teeltbedrijven een uit Israël  geïmporteerd avocadoras is geïntroduceerd en dat telers zich bekwaamd hebben in de teelt ervan. Het project exporteerde de Hass-avocado's de afgelopen jaren naar Nederland.

"We zijn vier jaar geleden begonnen met de export van twee ton avocado's maar besloten om deze hoeveelheid jaarlijks te verhogen om zo veel mogelijk kleine teeltbedrijven bij het project te kunnen betrekken," legde hij uit. 

Het jaar daarna groeide de export al naar acht ton en het daaropvolgende jaar naar 14 ton. Volgens Wale bedroegen de exportprijzen respectievelijk €3,20, €3,60 en 5,00 per kilo. 

"Bij de export van de 14 ton avocado's hebben we bij wijze van proef acht ton per schip verladen om de haalbaarheid hiervan te testen. Dit was echter niet zo eenvoudig aangezien de logistieke sector in Ethiopië nog niet zo goed ontwikkeld is. De avocado's bereikten na 36 dagen uiteindelijke de haven van Rotterdam en dit was een veelbelovend resultaat. De feedback die we van de klant kregen, was eveneens erg positief. Hij adviseert de particuliere sector dan ook om zich te richten op de avocadoteelt voor de exportmarkt.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven