Onderzoek Universiteit van Exeter

Verspreiding bananenziekte Black Sigatoka bevorderd door klimaatverandering

Volgens een nieuw onderzoek verhoogt klimaatverandering het risico op een schimmelziekte die bananenplanten aantast. De ziekte Black Sigatoka maakte eind twintigste eeuw in Azië haar opmars en verspreidde zich vervolgens naar bananenteeltgebieden in Latijns-Amerika en het Caraïbisch gebied. 

Het nieuwe onderzoek van de Universiteit van Exeter zegt dat veranderingen in de vochtigheid en temperaturen de kans op Black Sigatoka in deze regio's sinds de jaren zestig van de vorige eeuw met ruim hebben 44% verhoogd. 

De internationale handel en toegenomen bananenproductie hebben eveneens bijgedragen aan de verdere verspreiding van Black Sigatoka, een ziekte die de fruitproductie tot wel 80% kan verminderen. 

Eurekalert.org citeert Daniel Bebber van de  Universiteit van Exeter: "Black Sigatoka wordt veroorzaakt door de schimmel Pseudocercospora fijiensis waarvan de levenscyclus grotendeels bepaald wordt door het weer en microklimaat. Dit onderzoek wijst uit dat klimaatverandering zorgt voor temperaturen die gunstig zijn voor de verspreiding van sporen en vegetatielagen vochtiger maakt waardoor de kans op besmetting met Black Sigatoka toeneemt in bananenteeltgebieden in Latijns-Amerika. Ondanks het toegenomen risico op de ziekte in de regio's die wij onderzochten, hebben de drogere omstandigheden in Mexico en Midden-Amerika het gevaar op besmetting juist verlaagd."

Black Sigatoka, dat een gevaar vormt voor vele bananenrassen, werd in 1972 voor het eerst aangetroffen in Honduras. De ziekte verspreidde zich in de regio en bereikte Brazilië in 1998 en de Caraïbische eilanden Martinique, Saint Lucia en Saint Vincent en de Grenadines in het eerste decennium van deze eeuw. De ziekte komt inmiddels ook in noordelijker regio's, zoals Florida, voor. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven