Seizoen begint met oogst Charentais

Extra vroege meloenenseizoen van start in Murcia

De oogst van extra vroege meloenenrassen is reeds begonnen in de Spaanse regio Murcia. Een groot deel van het areaal dat gewijd is aan dit gewas, ongeveer 1.000 hectare, heeft betrekking op Franse variëteiten, zoals de Cantaloupe, Galia, HoneyDew of Charentais. De laatste variëteit springt eruit: de Charentais, met een areaal van 183 hectare, wordt bijna anderhalve maand eerder geoogst dan de traditionele variëteiten.

De oogst van de meloenen, die in de volle grond geteeld worden, vindt plaats in juni en juli, terwijl de oogst van de meloenen in kassen al in mei kan plaatsvinden. In de regio Murcia is er 5.576 hectare gewijd aan de teelt van meloen, waarvan slechts 41 hectare betrekking heeft op kasteelt.

De minister van Landbouw in Murcia, Miguel Ángel Del Amor, bezocht een teeltbedrijf van Charentais meloen in Torre Pacheco. Tijdens dat bezoek benadrukte hij de fundamentele rol van de ontwikkeling van nieuwe variëteiten in het succes van extra vroege gewassen.

Naast deze meloenenvariëteit worden er in Murcia ook andere soorten extra vroeg zomerfruit geteeld, zoals perziken, nectarines en druiven. 

Van de 227.768 ton meloen die vorig jaar geoogst werd, was de Piel de Sapo meloen de sterkst vertegenwoordigde variëteit, zowel wat betreft het areaal, dat een omvang van 3.167 hectare had, als wat betreft de oogst, die 126.126 ton bedroeg. Ook de Cantaloupe, de Galia en de gele meloen spelen een belangrijke rol.

Met de introductie van nieuwe technieken voor rasverbetering, die rekening houden met de bodemeigenschappen en de weersomstandigheden "stijgt de kwaliteit van de producten, die zich consolideren op markten zonder concurrentie en een grotere winstgevendheid opleveren", benadrukte Del Amor. "De hoge temperaturen in Centraal-Europa wakkeren de consumptie van fruit aan", voegde hij toe.

Murcia is de belangrijkste Spaanse provincie in de export van meloen, belangrijker dan Almería, volgens cijfers van de regionale regering. De belangrijkste exportbestemming van de Charentais en Cantaloupe meloenen is Frankrijk met 62.511 ton.

"In 2018 bracht de export meer dan €62 mln op voor meloenentelers. De omvang van de export steeg met 5.68%", aldus de regionale minister van Landbouw.

Naast het feit dat de meloen verfrissend is en een antioxiderende werking heeft, heeft het fruit een hoog vezel- en vitaminegehalte. "Dit product verlaagt de bloeddruk, is goed voor de huid en het haar en werkt goed tegen astma vanwege de voedingsstoffen die het bevat", lichtte Del Amor toe. 

Bron: www.agrodiario.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven