onderdeel Greenyard

Argentinië: Expofrut beëindigt export

Het Argentijnse exportbedrijf Expofrut, gevestigd in Río Negro, heeft haar internationale logistieke activiteiten stilgelegd. In de afgelopen jaren was Expofrut een leidend bedrijf in de teelt en afzet van de Argentijnse fruitsector. Als gevolg van de structurele crisis die de sector in het afgelopen decennium doormaakte, heeft het bedrijf een desinvesteringsproces afgerond dat vijf jaar heeft geduurd.

Expofrut bereikte grote hoogten op nationaal niveau: het bedrijf teelde grapefruits in Salta, druiven in San Juan, appelen en peren in Río Negro en citrus in Entre Ríos met een totaal areaal van 15.000 hectare in Argentinië en 850 hectare in Noord-Brazilië. Het bedrijf had jaarlijks meer dan 2.000 vaste werknemers in dienst en zo'n 8.000 tijdelijke werknemers tijdens de oogst. Expofrut was in staat om in slechts drie dagen tijd vrachtschepen met 4.000 pallets te vullen met zijn product.

In slechts tien jaar tijd is de situatie drastisch veranderd. Vandaag de dag heeft het bedrijf nog maar één operationeel verpakkingsbedrijf, dat gevestigd is in Lamarque en wordt bevoorraad door een honderdtal hectares waar nog op geteeld wordt. Het handelsdeel van de onderneming wordt volledig gerund door Grupo Prima, uit General Roca. Op die manier is het bedrijf de controle over de export, een essentiële factor in het bepalen van de productprijzen, kwijtgeraakt.

De directie van Expofrut wilde zich liever niet uitspreken over de stopzetting van de exportactiviteiten. "We geven er de voorkeur aan niet in de media te verschijnen tot het seizoen afgelopen is en we ons nieuwe werkgebied hebben vastgesteld", zei een hoge functionaris van het bedrijf, die verzocht om niet met naam vermeld te worden.

Expofrut startte zijn activiteiten in 1971 op. In de jaren '80 kwam het bedrijf echt op gang, toen het werd overgenomen door Grupo Bocchi. Vandaag de dag is het bedrijf in handen van Grupo Univeg (tegenwoordig Greenyard), die jaren geleden begon aan zijn desinvesteringsproces in Argentinië.

In het seizoen van 2005 exporteerde het bedrijf bijna 170.000 ton aan groenten en fruit. In het afgelopen jaar bedroeg de totale fruitoogst in Río Negro 190.000 ton. Deze cijfers zijn een weerspiegeling van het belang dat Expofrut in de regio had.

 

Bron: www.rionegro.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven