Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt ananas

Op het moment is de prijs voor ananas op de wereldmarkt redelijk stabiel. De kwaliteit is over het algemeen goed. Op de Europese markt is er sprake van kleine volumes en is zowel het aanbod als de vraag beperkt. In Duitsland loopt de vraag vergeleken met vorige jaren zelfs wat terug. 

In de Verenigde Staten hebben telers besloten hun productie te beperken omdat de prijzen momenteel laag zijn. Ook importeurs beperken hun voorraden door deze prijsontwikkeling op de markt. In China is de productie toegenomen. Hierdoor waren de prijzen lager en de vraag ook groter. De productie begon door een milde winter eerder dan in vorige jaren. In Australië dreigt een overschot te ontstaan door de weersomstandigheden van het jaar. De productie wordt voornamelijk afgezet op de binnenlandse markt.

Nederland: ananasmarkt geen vetpot
De ananasmarkt blijft volgens importeurs de laatste weken een beetje doorkwakkelen. Sinds januari is er wel een lichte verbetering op de markt, maar die  is heel lang erg slecht geweest. De verkoop en vraag in de daghandel zit op een erg laag niveau. Prijzen liggen tussen de 7-8 euro, afhankelijk van de maat. Verwachting is wel dat na het tweede kwartaal het aanbod in Costa Rica opdroogt. Importeurs hopen dat door een lager aanbod de prijzen ook weer eens boven de 10 euro zullen stijgen.

België: stabiele prijzen, weinig aanvoer
De ananasmarkt is vrij stabiel en er is eerder weinig aanvoer. De verkoop verloopt vlotjes en de prijzen voor de Sweet Gold ananas zijn stevig .

Duitsland: Beperkte vraag, kleine volumes
In Duitsland is zowel de vraag als het aanbod momenteel beperkt. De volumes die voornamelijk vanuit Costa Rica, Ivoorkust en Ghana worden geïmporteerd zijn eveneens relatief laag. Het prijsniveau is – gezien deze marktsituatie – nog enigszins acceptabel, meldt een importeur uit Hamburg. Dit hangt samen met de relatief goede productkwaliteit.

Op de lange termijn verliest de ananas aan betekenis, met name voor wat betreft het standaard-product. Ananas per luchtvracht en bijzondere variëteiten zijn daarentegen wel populair in de Duitse handel. Over de gehele linie is de consumptie per hoofd van de bevolking licht teruggelopen, bevestigt men. Wel ziet men kansen binnen het convenience segment: Vooral de jongere generatie heeft een sterke voorkeur voor verse, gesneden ananas, aldus een handelaar. 

Frankrijk: afnemende vraag naar ananas, wel hogere prijzen
Met de zomer in aantocht zal de vraag naar ananas afnemen en minder aanwezig zijn in de supermarkten vergeleken met het typische zomerfruit.

Na maanden waarin de prijs van ananas erg laag was, is de situatie veranderd sinds eind februari op de markt. In maart waren de volumes laag en de prijzen redelijk hoog. Momenteel, zeker voor de biologische ananas, is de markt erg complex. Veel telers zijn gestopt met de teelt van biologische ananas omdat de lage prijzen de kosten voor de teelt niet dekten. Op de biologische markt komt er een klein deel uit Costa Rica, een groter deel komt uit Togo en Ivoorkust. De prijzen zijn hoog en het aanbod redelijk laag.

De prijzen voor gangbare ananas uit Costa Rica is gestegen en de volumes zijn lager dan het jaar daarvoor. Vorige week was de gemiddelde prijs voor een zoete ananas uit Costa Rica bij Rungis rond de €1,05 en €1,10 voor het product uit Ivoorkust.

Italië: minder vraag naar ananas rond de feestdagen
Sinds een maand is er een kleine voorraad van ananas van de grote ananasproducenten: Colombia, Ecuador en Costa Rica. De oorzaak is te danken aan afwijkende weersomstandigheden en excessieve regenval. Deze situatie kan een aantal weken aanhouden. Volgende op de kleine voorraden (20 tot 30% minder) is de prijs gestegen met zo’n 15 tot 20%, zonder afbreuk te doen aan de vraag. Tijdens de feestdagen nam de verkoop toe maar is niet te vergelijken met vorige jaren, toen met Pasen en Kerst er een sterke groei was in de vraag. Het gaat dan over 5-10 jaar geleden. Dit jaar was de groeiende vraag tijdens de feestdagen veel minder sterk (Pasen).

Van eind mei tot eind juni zouden de producerende landen de fase van “natuurlijke bloei” moeten in gaan en daarom is een overvloed aan ananas te verwachten. Op zijn minst tot midden juli/begin augustus als fysiologisch de voorraad slinkt omdat de plantaardige productie vermindert.

Voor de ananas zonder kroon is er ook een groeiende interesse in Italië. Volgens de ontwikkelingen in het kant-en-klaar segment is het mogelijk om dit product op de markt te brengen zonder teveel restafval.

China: meer productie, lagere prijzen, betere kwaliteit
De belangrijkste ananasteeltgebieden in China liggen in Hainan, Taiwan en Guangdong. De teelt in Hainan en Guangdong begon al in november en zal voortduren tot mei. De productie was meer dan vorig jaar en daardoor waren de prijzen dit jaar wat lager, wat zorgde dat er meer vraag voor ananas was bij consumenten. De kwaliteit van de ananas was ook hoger dan vorig jaar.

In Taiwan begon de ananasteelt dit jaar wat eerder dan vorig jaar. Dat kwam doordat Taiwan een zachte winter had waardoor de ananas eerder rijp was. Echter waren de nachten nog koud, waardoor in de eerste periode de ananas nog niet zijn volledige zoetheid level had bereikt. Aan het einde van maart werden de nachten weer warmer, wat een positieve invloed had op de zoetheid van de ananas. De prijs voor de Taiwanese ananas is dit jaar erg stabiel. Dit komt mede doordat de overheid dit jaar meer investeerde in het promoten van Taiwanese ananas export en dus hielp de prijs stabiel te houden.

Verder zijn er ook nog importananassen op de Chinese markt. Zo moeten de Chinese ananassen het op nemen tegen ananas uit de Filipijnen, Thailand, Maleisië en Costa Rica.

Verenigde Staten: productie zal licht dalen door importananas
Na maanden van geregelde aanvoer lijkt het of de markt voor importananas licht gaat dalen. “Dit jaar was de aanvoer geregeld. De prijs is redelijk evenals de markt.” Zegt Maurizio R. Ghelfi van M.L.G. produce trading company uit Los Angeles, Californië. Dit ondanks de recente lichte daling in de aanvoer vanuit Costa Rica.

Ghelfi zegt dat er in het algemeen een goede productie is van Costa Ricaanse ananassen tot week 25-26. “Daarna gaat het weer in Costa Rica veranderen wat van invloed is op de teelt,” zegt Ghelfi.

Naast de Costa Ricaanse productie is er ook import vanuit Mexico.

Prijsdaling?
Hoewel er ruim voldoende ananassen beschikbaar zijn, verwacht men dat telers en transporteurs de productie wat gaan verlagen. “Aan de Westkust laten grote spelers op de markt de prijzen dalen. Hierdoor moeten andere partijen ook volgen.” Ghelfi voegt daaraan toe dat een importeur die hij kent heeft besloten deze week de productie terug te schroeven vanwege deze prijsdaling.

Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar zijn de prijzen over het algemeen laag. “De Mexicaanse productie die op de markt komt, houdt deze prijs ook een beetje lager,” zegt Ghelfi.

Vooruit kijkend zit er een lichte daling van de import aan te komen. “De importeurs verlagen de import omdat ze verwachten dat de prijzen gaan zakken op de markt. Op dit moment is de prijs tussen de $10 en $10,50 en zal waarschijnlijk nog zakken onder de $10. Tussen nu en het einde van juni zal de markt verminderen.

Australië: risico op overschot
Er is nieuws dat sommige ananastelers in Central Queensland op weg zijn naar een potentieel overschot in de volgende maanden. De oorzaak hiervan is het extreme weer, voornamelijk hittegolven tijdens de zomer. Het kan de wekelijkse volumes doen stijgen naar om en nabij de 300% hoewel niet alle telers direct dit probleem gaan voelen. Piñata Farms verwacht een “redelijk normaal” seizoen in de winter. Het bedrijf heeft haar productie verdeeld over drie verschillende locaties in Noord-Australië om zich in te dekken tegen het extreme weer. General Manager Gavin Scurr vertelde dat het overschot een impact kan hebben op alle telers als men kijkt naar de marktprijzen. Een andere uitdaging is de stijgende vraag tijdens de winter. Ananas is immers een fruit waar vooral in de zomer vraag naar is en is niet makkelijk te verwerken zoals bij bananen en bessen wel het geval is.

Recente statistieken van Hort Innovation laten zien dat voor het eind van het jaar in juni 76.002 ton is geproduceerd met een waarde van $53,4 miljoen. Dit was ongeveer hetzelfde als voorgaande jaren. 40% van de Australische huishoudens kocht ananas. Er was geen export van het fruit want alle voorraden waren bestemd voor de binnenlandse markt: 62% vers, 38% verwerkt.

Publicatiedatum: