P&O Ferries klaagt Britse regering aan voor"creëren concurrentienadeel"

P&O Ferries onderneemt gerechtelijke stappen tegen de Britse regering met de bewering dat een rivaal onrechtmatig € 38 mln van het geld van de belastingbetaler kreeg.

Vorige maand moest het Department for Transport (DfT) een regeling treffen met Eurotunnel die tegen het verkrijgen van no-deal Brexit rederijcontracten was ingegaan. Als onderdeel van deze regeling stemde Eurotunnel in met verbeteringen aan z'n terminal. Volgens P&O lopen zij hiermee een concurrentienadeel op. 

Eurotunnel spande een zaak aan nadat DfT contracten ter waarde van € 115 mln aan drie bedrijven toekende: Brittany Ferries, DFDS en Seaborne Freight. Deze bedrijven moesten extra capaciteit over Het Kanaal genereren in het geval dat een no-deal Brexit zou leiden tot files aan de Britse havens. 

In februari moest DfT z'n contract met Seaborne cancelen, omdat deze volgens de BBC nooit een ferry-dienst had gerund. De regering werd bekritiseerd omdat ze geen volledig publiek aanbestedingsproces had gevolgd en Eurotunnel spande een zaak aan met de bewering nooit in aanmerking te zijn gekomen voor een contract. Minister van transport  Chris Grayling trof vervolgens een schikking van € 38 mln.

P&O deed niet mee aan de aanvankelijke ferry-contracten, maar klaagt nu de overeenkomst met Eurotunnel aan. "We hebben herhaaldelijk duidelijk gemaakt dat we transportdiensten tussen het VK en Europa leveren en dat we met andere leveranciers op dit gebied concurreren. We accepteren dat de regering terughoudend is in het maken van rampenplannen om de internationale aanbodketens te beschermen in het geval van een harde Brexit. Maar we geloven niet dat een betaling van € 38 mln van publiek geld aan Eurotunnel een eerlijke of billijke actie is in het kader van deze plannen."

Bbc.com citeerde een regeringsvertegenwoordiger: "We hebben er alle vertrouwen in dat we naar behoren gehandeld hebben in de overeenkomst met Eurotunnel."

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven