PepsiCo India klaagt telers aan wegens schending eigendomsrechten aardappelras

Er is een strijd losgebarsten tussen voedselgigant PepsiCo India en telers in het district Gujarat over de vermoedelijke schending van de intellectuele eigendomsrechten van een aardappelras dat geregistreerd staat onder de wet Protection of Plant Varieties and Farmers’ Rights (PPV&FR) uit 2001.

Een aantal maatschappelijke en tuinbouworganisaties is tegen  PepsiCo India in het geweer gekomen nadat de multinational rechtszaken tegen vier aardappeltelers uit het district Sabarkantha heeft aangespannen omdat deze het aardappelras FL 2017, ook wel bekend als FC5, zouden telen waarvan PepsiCo beweert de exclusieve rechten te hebben.  

Eerder deze maand kregen de vier telers ieder een claim van €127.933 aan hun broek voor de schade die PepsiCo als gevolg van de inbreuk op de intellectuele eigendomsrechten van dit aardappelras zou hebben geleden, dat als grondstof dient voor de Lay's chips van de multinational. De aanklachten werden ingediend bij de civiele rechtbank en de volgende hoorzitting staat voor 26 april gepland. 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven