De boomgaard van Todolí verhinderde de uitvoering van een stedenbouwkundig plan

Spanje: tuin met 400 bedreigde historische citrusvariëteiten

In een botanische tuin en citrusboomgaard van 45.000 vierkante meter in Palmera (Valencia) groeien drie citrusbomen van elk van 400 geselecteerde variëteiten. De voormalig directeur van de Tate Modern in Londen, Vicente Todolí, houdt hier een Valenciaanse traditie in stand. Hij heeft honderden historische, exotische of bedreigde variëteiten in zijn boomgaard staan en wist hiermee een stedenbouwkundig plan te stoppen.

De eeuwen gaan voorbij, maar de fascinatie voor citrus in Europa blijft. Alexander de Grote was de eerste die bezweek voor de betovering en de gezondheidsvoordelen van dit uit het Verre Oosten afkomstige fruit. Tijdens zijn strijd tegen het Perzische Rijk in de vierde eeuw voor Christus kwam de Macedonische veroveraar in Medië (het huidige Iran) sukadebomen (citrus medica) tegen. Dit fruit is de voorloper van een groot deel van de citrus die vandaag de dag geconsumeerd wordt. Alexander de Grote introduceerde dit fruit in het Middellandse Zeegebied.

De Griekse Theophrastus (371-287 v.C.) was een van de eerste klassieke schrijvers die de citrus medica noemde: "De medicinale appel wordt niet gegeten, maar ruikt erg lekker, evenals het blad van de boom. Als je het fruit tussen je kleding stopt, beschermt het tegen motten en het is ook nuttig als iemand dodelijk gif heeft ingenomen. Als het fruit samen met wijn wordt toegediend, veroorzaakt het braken, waardoor het gif afgevoerd kan worden. Daarnaast kan het gebruikt worden als verfrissing van de adem...".

De Italiaanse Renaissance nam de passie voor citrus van de Grieken en Romeinen over. In 1537, toen de machtige Cosimo I de' Medici de Villa di Castello erfde, het plattelandsverblijf van de familie aan de rand van Florence, legde hij in zijn tuinen een uitgebreide verzameling van citrusbomen aan. Veel adellijke families deden hem na, waardoor de zogenaamde "limonaie" (in de rest van Europa oranjerieën genoemd) in de mode raakten. Zowel in Noord-Italië als in Frankrijk werd het citrusfruit in potten verbouwd vanwege het weer. In het voorjaar werden de planten buiten neergezet, maar zodra de eerste kou zijn intrede deed, werden ze neergezet in voor dit doel ontworpen constructies, die bescherming boden tegen het weer.

Tredend in de voetsporen van Alexander de Grote en de Medici heeft Todolí, een gerenommeerd kunstkenner, zijn passie voor citrus medica, kumquats en reuzencitroenen tot uiting gebracht in de oprichting van de genoemde botanische tuin. Het fruit wordt "in de open lucht geteeld, niet in potten zoals in de oude oranjerieën. Dat is een van de voordelen van het Valenciaanse klimaat", stelt de kweker.

 

Bron: http://www.expansion.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven