Mazarrón, grootste Europese papaja-exporteur

Papaja's telen in 20 hectare kas

De Spaanse regio Murcia oogst jaarlijks zo'n 1.100 ton papaja, op een areaal van ongeveer 24 hectare. 20 hectare hiervan is van één bedrijf, dat jaarlijks één miljoen kilo afzet en dit cijfer in 2019 verwacht te verdubbelen dankzij zijn snelgroeiende bomen in kassen. 

Dit bedrijf, gevestigd in Mazarón, is erin geslaagd om in slechts twee jaar tijd de grootste papajateler in Europa te worden. Het bedrijf exporteert naar Duitsland, Tsjechië, Italië, Frankrijk, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. Dankzij het gebruik van kassen kan er bovendien het hele jaar rond geteeld worden.

Snelheid en versheid
De minister van Landbouw in Murcia, Miguel Ángel del Amor, bezocht dit bedrijf en stelde dat de teelt van deze tropische gewassen het resultaat is van "het onderzoek en de innovatie in de regio", en zorgt voor een versterking van de landbouwsector in de regio. "Er wordt ingezet op diversificering en dit heeft een groot economisch voordeel opgeleverd", vervolgde hij.

De Europese markt "verkiest de papaja uit Murcia boven die uit landen als Brazilië aangezien deze de meest veeleisende markten bereikt in slechts twee dagen tijd, zodat de versheid behouden blijft", legde de minister uit.

Papajaplanten werden onlangs ook gebruikt in een onderzoek van het Regionale Landbouwbureau (OCA) van Fuente Álamo en Mazarrón, naar de biologische bestrijding van spint. Deze plaag veroorzaakte in de afgelopen jaren grote kwaliteitsverliezen in de oogsten en tastte een aantal van de belangrijkste gewassen van Murcia aan, zowel groenten als fruit.

Vanwege de resistentie van spint tegen fytosanitaire behandelingen onderzocht het regionale ministerie van Landbouw manieren om dit insect uit te roeien. Bronnen van het ministerie lichtten toe dat het onderzoek bestond uit de aanplant van een papajaplant van een extra vroeg ras dat zeer gevoelig is voor spint. Vervolgens werden er larven en volwassenen van de Stethorus punctillum uitgezet, een lieveheersbeestje dat zich tijdens de ontwikkeling van de plaag op natuurlijke wijze vermenigvuldigde op de papajaplantage", aldus del Amor. In dit onderzoek werd aangetoond dat de Stethorus effectief was in de bestrijding van spint.

Bron: agrodiario.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven