Niet overal in de regio Valencia is avocadoteelt mogelijk

Telers hebben moeite overeind te blijven en richten zich daarom op nieuwe gewassen. Deskundigen zijn echter voorzichtig. Alvorens deze nieuwe gewassen geteeld kunnen worden, moeten alle factoren onderzocht worden om te voorkomen dat telers hun geld 'weggooien'. Dit is de mening van Celestino Recatalá, voorzitter van de Vereniging van Avocadotelers (Asoproa) in de regio Valencia. De vereniging werd opgericht om de de sterke groei van de teelt van dit subtropische gewas in de regio beheersbaar te houden. Met name in La Ribera wint de avocadoteelt terrein, waar het areaal inmiddels op zo'n 37 hectare wordt geraamd. 

De vereniging is over één aspect heel duidelijk en dat is dat de kans op mislukking erg groot is als het microklimaat niet optimaal is. "We willen telers geen valse hoop geven. Ze moeten weten dat de teelt van avocado's niet in alle delen van Valencia mogelijk is. Het kwik mag niet onder het vriespunt dalen of boven de 30 graden stijgen. Het is niet eenvoudig om avocado's te telen en telers moeten hier goed van doordrongen zijn voordat ze er hun geld in steken," aldus Recatalá. 

De voorzitter raadt telers dan ook aan om zich te laten adviseren of een onderzoek uit te laten voeren naar de klimatologische omstandigheden of waterkwaliteit voor zij investeren in de teelt.  

Tomás Faulí, avocado deskundige: "We hebben goede vooruitzichten voor de teelt maar avocado's zijn maar ten dele geschikt als alternatief voor de sinaasappelteelt, omdat ze niet overal kunnen worden aangeplant. "Het is een kwetsbaar en veeleisend gewas dat niet gedijt wanneer de omstandigheden niet optimaal zijn," voegt Francisco Pascual eraan toe, directeur van avocadoteeltbedrijven in Andalusië, Murcia en Valencia. Hij vertelt dat het fruit vorig seizoen telersprijzen van €3,30 per kilo opleverde maar waarschuwde tegelijk dat dit wellicht niet snel opnieuw zal gebeuren omdat de teelt wereldwijd toeneemt. De Spaanse avocado heeft echter ten opzichte van Zuid-Amerikaans fruit wel een voorsprong wat betreft de kwaliteit en Finse, Britse en Duitse consumenten zijn graag bereid hier wat dieper voor in de buidel te tasten."

De vraag naar avocado's groeit op de Europese markt jaarlijks met zo'n 25% tot 30% maar gezien het feit dat er de komende jaren veel nieuwe aanplant productief wordt, zal ook de aanvoer aanzienlijk toenemen. 

 

Bron: levante-emv.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven