Belangrijkste oorzaak is het gebrek aan overheidsbeleid

Ecuador: Bananenexport naar Europa daalt met 11%

De Ecuadoriaanse bananenexport naar de EU lag in februari 2019 11,5% lager dan in dezelfde periode in 2018 volgens informatie van het Handelsinformatiesysteem (SICOM) van het ministerie van Buitenlandse Handel van Ecuador. De Associatie voor de Handel en Export van Bananen (Acrobanet), die afgelopen 8 april gegevens publiceerde over de ontwikkeling van de Ecuadoriaanse export van dit product in de maanden januari en februari, is op de hoogte van deze daling.

Volgens het rapport verzond Ecuador in 2018 21.653.668 dozen naar EU-landen, terwijl dit er in 2019 slechts 18.726.845 waren. Volgens de voorzitter van de Regionele Coöperatie van Banenentelers (Agroban), Gustavo Marún, is een van de redenen voor deze achteruitgang het gebrek aan overheidsbeleid waarin de bananensector als een van de belangrijkste sectoren van het land wordt beschouwd. Hij stelde dat Ecuador steeds duurder wordt en dat het fruit uit het land als een laatste toevlucht wordt gezien. "Hoe meer het aanbod in Centraal-Amerika toeneemt, hoe minder nodig Ecuador wordt als fruitleverancier. We verliezen ruimte op de markt, met name op de Europese", voegde hij toe. 

Eduardo Ledesma, voorzitter van de Associatie van Bananentelers in Ecuador (AEBE), gaf echter aan dat de totale export in 2019 tot nu toe niet veranderd is ten opzichte van 2018. "Tot en met week 12 exporteerde het land 80 miljoen dozen". De sector had echter gerekend op een toename.

Over de daling van de export naar de EU stelde Ledesma dat deze te wijten is aan het winterseizoen. Er zijn delen van het areaal getroffen, hoewel er op andere plaatsen sprake is van een optimale oogst. Hij voegde toe dat de sector jaarlijks met 5% groeit, maar dat de groei groter zou kunnen zijn als er niet zoveel obstakels waren. Hij refereerde aan de Bananenwet die in behandeling is in de Nationale Vergadering. Ledesma is van mening dat deze wetgeving ingevoerd zou moeten worden. Volgens hem is er een nieuwe wet nodig die "de kleine teler beschermt en een referentieprijs en garanties vaststelt evenals sancties bij niet-naleving door de exporteur".

 

Bron: eltelegrafo.com.ec


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven