No-deal Brexit zou grote impact hebben op Peruaanse handel

De Peruaanse exportsector is in afwachting van de vraag of de handelsrelaties met het Verenigd Koninkrijk stabiel zullen blijven. De Brexit zou namelijk een grote invloed kunnen hebben op de bilaterale handel, stelde de Associatie van Exporteurs (Adex).

Het Centrum voor Wereldwijde Handel en Onderzoek (Cien-Adex) stelde dat aan het einde van 2018 57,8% van de Peruaanse producten die naar dit land werden verzonden betrekking had op niet-traditionele producten.

"Het zou in het belang van Peru zijn als er een akkoord wordt bereikt tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk, aangezien het dan mogelijk zal zijn om direct handel te drijven met het VK, zodat de normale bilaterale economische relaties behouden blijven", stelde de directeur van Cien-Adez, Carlos González.

"In het geval van een onmiddellijke Brexit zou de impact op de Peruaanse handel en economie echter heel groot zijn", voegde hij toe.

De strategie van de Britse premier, Theresa May, was om een langere termijn voor intern overleg te bereiken, maar de EU heeft slechts tot 12 april de tijd gegeven. Als er dan geen overeenkomst bereikt is, zal de Brexit op 22 mei realiteit worden.

"Dit zou zonder twijfel leiden tot een van de grootste economische crises in de Britse geschiedenis", zei González.

Hij gaf ook aan dat Peru dankzij een vrijhandelsovereenkomst met de EU profiteert van lage tarieven. Na de uittreding van het VK zou Peru geen enkele relatie meer hebben met dit land.

"De tarieven zouden stijgen en er zou minder vraag zijn naar het Peruaanse aanbod op deze bestemming", waarschuwde hij.

 

Bron: andina.pe


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven