Overzicht wereldmarkt kiwi

De ogen van de kiwisector zijn gericht op het zuidelijk halfrond, dat de wereldmarkt nu langzaam overneemt. De eerste Nieuw-Zeelandse kiwi’s bevinden zich al op zee. Europese en Noord-Amerikaanse handelaren blikken terug op een overwegend positief seizoen met Italië als grote uitzondering. Daar heeft de kiwisector een moeilijke maand achter de rug. Ook de Franse sector kreeg vorige maand een klap te verwerken, toen bleek dat een deel van de als Frans verkochte kiwi’s in werkelijkheid Italiaans is.

Nieuw-Zeeland: Vroege start voor Zespri SunGold
Het seizoen voor de Zespri SunGold is vroeg begonnen. De eerste scheepsladingen zijn een week geleden naar China en Japan vertrokken. Het is het begin van wat een grote oogst lijkt te worden. Zespri verwacht dit jaar meer dan 600,000 pallets naar overzeese bestemmingen te exporteren. Het bedrijf zegt vorig jaar 76 miljoen trays groene kiwi’s en 65 miljoen trays SunGold geleverd te hebben. Volgens de laatste ramingen zal Zespri dit jaar meer dan 75 miljoen trays SunGold leveren. Voor de groene kiwi’s ligt het aantal naar verwachting onder de 75 miljoen trays. De meeste teeltgebieden hebben een droge zomer achter de rug. Zespri hoopt dat dit positief uit zal pakken en voor een goede smaak zal zorgen.

Australië: Kiwi’s stijgen in waarde
Statistieken van Hort Innovation laten zien dat er in het seizoen 2017-2018 9.582 ton Australische kiwi geteeld werd. Ten opzichte van vorig jaar was dit een afname van 2%. Toch ging de totale waarde met maar liefst 28% omhoog om een totaal van $26,3 miljoen te bereiken. Het binnenlandse seizoen is net gestart en piekt in de herfst. De export nam vorig jaar met 9% toe in waarde en met 20% in volume. De meeste export is bestemd voor de Duitse markt (49%). Tegelijkertijd importeerde Australië 21.772 ton, met name uit Nieuw-Zeeland.

Duitsland: Stabiele kiwi-markt
In Duitsland verloopt het kiwi-seizoen momenteel stabiel en naar tevredenheid. De prijzen zijn reeds enkele maanden constant evenals de beschikbare volumes uit Zuid-Europa. "De laatste Zespri-kiwi's uit Nieuw-Zeeland werden medio december al verhandeld. Daarna ging de markt naadloos over op Franse kiwi's. Zolang Zespri op de markt present is, komen andere merken en herkomsten ook bij een goede kwaliteit nauwelijks aan bod", vertelt een groothandelaar.

Ook de eerste aankomsten van Seeka-kiwi's uit Australië worden eind april/begin mei in de Duitse handel verwacht. Handelaren benadrukken dat kiwi op de groothandelsmarkten vooral een nevenproduct is, dat voornamelijk in drie maten (20, 25 en 27) aangeboden wordt, waarbij maat 20 doorgaans iets duurder is. Het aanbod en de marktsituatie zijn over het algemeen jaarrond nagenoeg gelijkblijvend, merkt men tot slot op.

België: Nieuw-Zeeland binnenkort op de markt
De eerste Nieuw-Zeelandse kiwi’s zijn onderweg naar Zeebrugge. Naar verwachting komt de eerste boot eind mei/begin april aan. Er is meer volume geoogst dan vorig jaar. Er komt dit seizoen veel SunGold richting België, maar ook meer groene kiwi’s. In de afgelopen maanden heeft de Belgische markt de tekorten van Franse kiwi’s goed gevoeld. De prijzen van Franse kiwi’s zijn historisch hoog geweest afgelopen periode, maar dit had weinig tot geen invloed op de verkoop. Ondanks het tekort zijn handelaren ervan overtuigd te kunnen leveren tot het begin van het Nieuw-Zeelands seizoen.

Frankrijk: Kiwigate schrikt de markt op
Eind maart werd Frankrijk opgeschrikt door de onthulling dat 12% van de Franse kiwi’s die de afgelopen drie jaar op de Franse markt afgezet werden, in werkelijkheid Italiaans zijn. In totaal gaat het om zo’n 15.000 ton. De fraude kwam aan het licht doordat er nog veel Franse kiwi’s op de markt waren, terwijl het seizoen op zijn einde liep. Zowel telers als consumenten werden hard geraakt door de fraude. Frankrijk teelt jaarlijks 45.000 ton, terwijl de Italianen een jaarlijkse opbrengst van 400.000 ton hebben. Consumenten betalen voor Franse kiwi’s zo’n €0,70 per stuk. Italiaanse kiwi’s gaan voor €0,50 per stuk over de toonbank. Het illegaal verdiende geld loopt op tot €6 miljoen. Saillant detail is dat er op de Italiaanse kiwi’s die als Franse kiwi’s verkocht werden, beschermingsmiddelen zijn aangetroffen die in Frankrijk niet zijn toegestaan.

Afgezien van ‘kiwigate’ heeft de sector een goed seizoen achter de rug. Zowel de prijzen als de kwaliteit waren tevredenstellend. Telers zijn inmiddels over de helft van hun voorraden. De laatste Franse kiwi’s worden rond mei verhandeld en oogst van het zuidelijk halfrond komt geleidelijk aan op de markt.

Italië: Hoop gevestigd op april
Maart was een slechte maand voor de kiwisector. Normaal gaan de prijzen dan omhoog, maar dit jaar is dat niet gebeurd. Telers hopen dat de markt deze maand aantrekt. De kwaliteit van de kiwi’s is goed en de houdbaarheid zelfs uitstekend. Vooral kiwi’s uit Latina en Calabrië zijn van hoge kwaliteit, alhoewel er altijd verschillen zijn per individuele teler. De supermarkten vragen al geruime tijd om kiwi's die rijp genoeg zijn voor consumptie. Een aantal jaar geleden werden er veel harde kiwi's op de markt gebracht en dat zorgde voor ontevreden klanten. Nu is het fruit dat is de schappen ligt zo goed als ready to eat. Na 4 of 5 maanden in de koelcel is het fruit nog steeds van goede kwaliteit.

Er zijn veel redenen voor moeizame situatie op de Italiaanse kiwimarkt. Ten eerste zorgt de Griekse groene kiwi voor veel druk op de Europese markt. Het seizoen loopt gelijk met dat van de Italiaanse kiwi. De Griekse houdbaarheidstechnieken zijn een stuk beter dan drie tot vier jaar geleden. Tot en met februari heeft Griekenland minder geëxporteerd. Ten tweede komt er druk van ander goedkoop Europees fruit, zoals appelen vanuit heel Europa en peren uit de Benelux. Ook de economische situatie stimuleert de consumptie niet (dit geldt zelfs voor de binnenlandse markt). Ten vierde neemt de populariteit van de gele kiwi toe ten koste van de groene kiwi. De gele kiwi was tot half maart nog volop op de markt aanwezig.

Op 31 maart waren de Italiaanse Hayward kiwivoorraden 16-17% hoger dan op dezelfde datum in 2018. Toch ligt het totale volume nog steeds 20% lager dan het gemiddelde van de afgelopen jaren. In de periode voor Pasen zou de vraag omhoog moeten gaan, vooral op de Italiaanse markt. Momenteel liggen de prijzen voor grotere kiwi’s rond de €0,50 - €0,60 per kilo. Dit is lager dan dezelfde periode in 2018 en zelfs €0,30-€0,40 lager dan in 2017.

Spanje: Hogere prijzen voor kleine maten
Het Spaanse seizoen komt deze maand tot een einde. Een teler/exporteur uit Galicië laat weten dat de oogst dit jaar overvloedig was met een goede balans tussen kleine en grotere maten. Dit zorgde voor redelijke en stabiele prijzen. De prijzen voor kleine maten liggen hoger dan een paar jaar geleden. Dit komt door een toenemende vraag vanuit retailers die kleine verpakkingen willen verkopen. Ook Afrikaanse landen vragen om kleine maten door de lagere prijs. De lokale markt is belangrijk voor Spaanse kiwi’s. De binnenlandse markt zou zelfs de potentie hebben om alle Spaanse kiwi’s te consumeren, want nergens in Europa eten mensen per inwoner zoveel kiwi’s als in Spanje. Toch is het voor Spaanse telers moeilijk om te concurreren met de lage prijzen van kiwi’s uit Griekenland, Italië en Nieuw-Zeeland.

Het seizoen begon in september in de regio van Valencia, waar niet zo veel geteeld wordt. Eind november ging het seizoen door in Galicië et Asturië, de grootste Spaanse teeltgebieden. Het areaal blijft overwegend stabiel en laat een lichte groei zien.

China: Binnenlands product beschikbaar tot augustus
Er zijn nog Chinese kiwi’s op de markt. Deze komen nu uit de koeling. Voor de wat kleinere boomgaarden loopt het seizoen in april af, maar de wat grotere boomgaarden hebben nog genoeg voorraad tot augustus. In 2018 was er in sommige teeltgebieden een daling van de oogst. Dit kwam door de strenge vorst in de lente van 2018, net tijdens de bloesem. Momenteel ziet het weer er nog goed uit, dus de huidige bloeiperiode verloopt goed.

Sinds het begin van januari zijn er ook aardig wat  importkiwi’s op de markt gekomen. De belangrijkste importlanden zijn Griekenland, Chili, Italië, Australië en Nieuw Zeeland. Het Nieuw-Zeelandse seizoen is net begonnen. Zespri kiwi’s zijn onderweg naar China en komen waarschijnlijk begin april aan. Zespri is een erg populaire kiwi in China en vooral de SunGold wint de laatste jaren veel aan populariteit.

Noord-Amerika: Goed binnenlands seizoen loopt ten einde
Californië sluit een goed kiwiseizoen af. Het seizoen begon 1 oktober met een grote oogst en er werd flink geëxporteerd. Het binnenlandse seizoen liep gelijk met het Italiaanse importseizoen. Een importeur vertelt dat er een continue aanvoer vanuit Italië kwam. “Ik denk dat ze een grote oogst hadden in Italië, want het seizoen gaat nog steeds door.”

Binnenkort gaat de importeur over op producten uit Chili en Nieuw-Zeeland. “Chili en Nieuw-Zeeland beginnen net. De Chilenen leveren een betere kwaliteit en proberen om geen onrijp fruit te plukken. Ik heb ook gehoord dat er een grote gele kiwioogst uit Nieuw-Zeeland komt, dus ik verwacht voor komend seizoen grote volumes op de Noord-Amerikaanse markt.” De goede aanvoer gaat samen met een stijgende vraag. “Amerikaanse supermarkten bieden meer kiwi’s aan dan vroeger en verdienen hier goed op.” Wel lagen de prijzen door het hoge aanbod iets lager dan normaal. Deze stegen weer met het eindigen van het binnenlandse seizoen. “De prijzen waren redelijk stabiel totdat deze in week vier stegen met het dalen van het aanbod.”


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven