Beschermfolie voor avocado ontwikkeld

Studentes van het Technologisch Instituut in Morelia (Mexico) hebben  op basis van een wild kruid en plantaardige oliën een beschermfolie ontwikkeld dat de houdbaarheid van avocado's kan verlengen.

Verantwoordelijk voor dit project waren de studentes Biochemische ingenieurswetenschappen Diana Patricia Solís Avilés en Samara Zamudio López. De studenten ontvingen advies van academici Fernando Covián Nares en Fernando Bedolla Cázares.

De productie van folie is een van de methoden die tegenwoordig gebruikt wordt voor het bewaren van voeding. Het gebruik van plantaardige oliën geeft het materiaal een beschermende eigenschap.

Het project valt op omdat gebruik gemaakt werd van een wild kruid dat normaal gesproken economische verliezen veroorzaakt in de teelt aangezien het de oogst kan beperken. De studentes maakten gebruik van plantenextracten van de Leonotis nepetifolia.

De Leonotis nepetifolia komt oorspronkelijk uit Afrika, maar in de loop van de jaren heeft de plant zich verspreid over verschillende landen.

De plant heeft een hoog gehalte aan secundaire metabolieten, die de microbiële groei van verschillende soorten bacteriën en schimmels remmen. De extracten van deze plant zouden daarom gebruikt kunnen worden in groene gewasbeschermingsmiddelen als een alternatief voor het gebruik van traditionele middelen, die een risico voor de gezondheid en het milieu inhouden.

De Mexicaanse studenten gebruikten de plant om de groei van de veroorzaker van anthracnose, een plantenziekte, stop te zetten bij de avocado's. Hiermee konden ze de houdbaarheid van het fruit met 20 dagen verlengen.

Daarnaast wordt op deze manier waarde verleend aan een wild kruid dat tot nu toe als invasief werd beschouwd en verliezen veroorzaakte voor telers.

In een verklaring stelde het Technologisch Instituut van Morelia dat de avocado een van de belangrijkste fruitsoorten is in de Mexicaanse landbouw en dat er jaarlijks bijna 260.000 ton van wordt geëxporteerd. De staat Michoacán is de belangrijkste avocadoleverancier op wereldniveau.

Ten slotte betoogde de universiteit dat deze studie zal bijdragen aan een verbetering van de avocadoteelt en -afzet, hetgeen positieve gevolgen zal hebben voor telers.

Bron: Notimex


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven