Sterkste stijging in tien jaar tijd

Prijzen Mexicaanse Hass-avocado's 34% gestegen

De prijzen voor Mexicaanse avocado's zijn omhoog geschoten nadat Trump gedreigd heeft de grens met Mexico te sluiten.

De prijzen voor Hass-avocado's uit de Mexicaanse regio Michoacan stegen in één dag tijd met met 34% en dit is de sterkste stijging sinds april 2009. Als Trump zijn dreigement daadwerkelijk ten uitvoer brengt, dan zullen de prijzen nog verder stijgen," waarschuwt Roland Fumasi, analist van de Rabobank. "Wanneer de grens dichtgaat, dan zouden de avocadoprijzen weleens kunnen verdubbelen of verdrievoudigen."  

"Waarschijnlijk piekten de prijzen omdat importeurs grotere aantallen inkochten om mogelijke grensproblemen voor te blijven," voegt Fumasi eraan toe. Daarnaast heeft de hittegolf van vorig jaar de oogst in Californië vertraagd, waardoor de Verenigde Staten nog afhankelijker zijn van de Mexicaanse aanvoer. "Nu het seizoen in Californië later van start gaat en er een kleine oogst wordt verwacht, zijn we voor onze avocado's grotendeels aangewezen op Mexico," zegt hij. 

Mexicaanse avocado's zijn goed voor 75% tot 80% van de Amerikaanse consumptie en Californische voor zo'n 16%, zo blijkt uit cijfers van de Hass Avocado Board. Chili en Peru zijn verantwoordelijk voor het overige deel. De avocado, die ooit uitsluitend gebruikt werd voor sauzen en salades, heeft zich dankzij haar hoge voedingswaarde en romige textuur in de loop der jaren ontpopt tot een waar 'superfood'. 

Bron: bloomberg.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven