Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Chili is een belangrijke leverancier voor China

Chinese import van kersen en avocado groeit

De consumptie van importproducten in China neemt toe, naarmate Chinezen meer belangstelling krijgen voor nieuwe smaken en veilige producten. De Chinese douane benadrukt in een recent rapport de groei van de avocado-import van het land. In een paar jaar tijd is het volume van dit importproduct met bijna tienduizend vermenigvuldigd. Ook benadrukt het rapport de import van kersen, een product dat in China gezien wordt als een nieuwe indicator voor iemands financiële status.

Chili is een belangrijke leverancier van kersen en avocado's voor China. Volgens de Chinese douane is de meerderheid van de importkersen in China afkomstig uit Chili. 

Chinese experts en media stellen dat de populariteit van Chileense kersen met name te danken is aan de rijpingsperiode van dit fruit. Deze ligt tussen november en januari, net wanneer China het Lentefeest viert, in een periode waarin er geen lokaal fruit beschikbaar is.

De bilaterale handelsbetrekkingen tussen China en Chili hebben ook in hoge mate bijgedragen aan de toename van de import van Chileense kersen in China. In 2017 ondertekenden de twee landen een verbeterde versie van het Vrijhandelsakkoord, waarbij een nultarief werd vastgesteld voor 97 procent van de producten die tussen de twee landen worden verhandeld. Een van deze producten is de kers.

In een recente publicatie van de BBC kwam naar voren dat het Chileense San Francisco Lo Garcés dankzij de groeiende vraag vanuit China naar importkersen de grootste teler van kersen ter wereld is geworden met een oogst die in 15 jaar tijd 25 keer zo groot is geworden.

In dezelfde publicatie stelde Ignacio Caballero, van de Chileense associatie voor fruitexporteurs ASOEX: "De Chileense opleving van kersen in China is nu ongeveer 4 jaar aan de gang. Voor die tijd durfden slechts weinigen naar China te exporteren". Deze situatie lijkt radicaal veranderd te zijn: telers en exporteurs hebben meer vertrouwen gekregen en zijn deze Aziatische markt gaan veroveren.

Tijdens het seizoen 2017-2018 exporteerde Chili voor 1,06 miljard dollar (942,7 miljoen euro) aan kersen naar China in een periode van ongeveer 8 weken.

Vanwege deze dynamiek en vanwege het feit dat de winst in de teelt van kersen hoger ligt dan bij andere soorten fruit, zijn sommige Chileense fruittelers die voorheen ander fruit teelden, overgestapt op kersen. Ze zijn in de overtuiging dat de Chileense export van dit fruit zal blijven groeien vanwege de groeiende vraag vanuit China.

Avocado's

Naast de groei voor kersen is ook de Chinese avocado-import toegenomen in de afgelopen jaren. Waar China in 2010 2 ton avocado importeerde, had de import van dit fruit in 2017 al een omvang van 30.000 ton.

Deze groei werd voornamelijk aangedreven door de opkomende middenklasse in China, die grote interesse heeft in gezonde voedingsmiddelen en enthousiaste consumenten van avocado zijn geworden.

Chili is momenteel een belangrijke leverancier van avocado's voor de Chinese markt. Tot 25 maart van het seizoen 2018-2019 verzond Chili 13.350 ton Hass-avocado naar de Aziatische reus: een groei van 10,2% ten opzichte van dezelfde periode in 2017-2018.

Deze groei gaat vergezeld van promotie-acties, die de aanwezigheid van Chileense avocado en de gezondheidsvoordelen van dit fruit benadrukken. Ook worden consumenten via deze acties voorgelicht over het moment waarop de avocado gegeten dient te worden (het juiste punt van rijpheid) en over de manier waarop het fruit geconsumeerd kan worden (verschillende gerechten die gemaakt kunnen worden met de avocado).

Informatie op: www.en.people.cn   
Bron: SimFRUIT


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven