Kunnen bieten zout geïnduceerde hoge bloeddruk tegen gaan?

Uit de voorlopige resultaten van een Amerikaans onderzoek is gebleken dat het toevoegen van kleine hoeveelheden bietenextract of dieetnitraat aan zoute voedingsmiddelen hoge bloeddruk kan voorkomen. De huidige resultaten met proefdieren hoeven echter niet voor mensen te gelden, voegen de onderzoekers eraan toe, die een nieuw middel hopen te vinden om de strijd aan te binden met zoutrijke voeding, die een grote risicofactor vormt voor het ontwikkelen van  hoge bloeddruk. 

Wereldwijd eten veel mensen tweemaal zoveel zout als aanbevolen, zo blijkt uit gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie. Een hoge zoutinname en tekort aan kalium kunnen bijdragen aan een verhoging van de bloeddruk en het risico op hartaandoeningen of een beroerte vergroten. Medici raden mensen al jaren aan om minder zout te eten en de consumptie van kaliumrijke groenten en fruit te verhogen. 

"We hebben voorlichtingscampagnes gevoerd maar desondanks krijgen mensen onvoldoende kalium binnen en is de gemiddelde zoutinname onder Amerikanen die aan hoge bloeddruk lijden zelfs gestegen," legt Theodore W. Kurtz uit, die het onderzoek van de Universiteit van Californië leidt. "We moeten nieuwe manieren vinden om zout geïnduceerde hoge bloeddruk tegen te gaan."

Voor het onderzoek kregen ratten zout toegediend evenals kleine hoeveelheden bietensap of dieetnitraat, dat van nature voorkomt in wortel- en bladgroenten, zoals spinazie, sla en selderij. De onderzoekers stelden vast dat zowel het sap als nitraat 100 keer effectiever waren dan kalium tegen door zout veroorzaakte bloeddrukstijging.  

"Als deze bevindingen ook van toepassing zijn op mensen, dan kan dit mogelijk leiden tot een methode om zout geïnduceerde hoge bloeddruk te bestrijden door de toevoeging van nitraat aan bepaalde zoutrijke voedingsproducten," vervolgt Kurtz. 

"We stellen voor dat producenten van zoute voedingsmiddelen, zoals soja- of barbecuesaus, een kleine hoeveelheid extract van een nitraatrijke groente toevoegen om hoge bloeddruk te voorkomen zonder dat de smaak van het product hier onder lijdt," aldus Kurtz, die tevens adviseur, bestuurslid en aandeelhouder is van een bedrijf dat patent heeft op extracten van nitraatrijke groenten. 

 

Bron: health24.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven