Prijzen Deense biologische AGF staan onder druk

Uit nieuwe gegevens van de Deense consumentenraad Tænk blijkt dat de prijzen van biologische AGF voorwerp zijn van een hevige concurrentiestrijd. Bijna alle supermarkten, met Aldi als enige uitzondering, hebben de prijzen het afgelopen jaar verlaagd met ruim 10 eurocent.

Lotte Lei, hoofd afdeling Groenten en Fruit van de Økologisk Landsforening (vereniging voor biologische telers), maakt zich zorgen: “We merken dat steeds meer telers de druk van de lage prijzen voelen. Het gevaar is dat we binnenkort gaan voor de goedkoopste werkwijze. Dat zal ten koste gaan van zowel de smaak als de kwaliteit, waardoor we straks eindigen met een product waarin niemand meer geïnteresseerd is.”

De consumentenraad, die meer dan 82.000 leden heeft, registreerde vanaf 2015 jaarlijks de prijzen van elf producten die in alle supermarktketens verkrijgbaar waren: komkommers, broccoli, wortelen, aardappelen, snackpaprika’s, tomaten, sinaasappelen, bananen, citroenen, kiwi’s en appelen.

“Een van de oorzaken van de lage prijzen is dat de omzetsnelheid van de biologische producten de afgelopen jaren sterk is gestegen, zodat supermarkten minder hoeven weg te gooien en zich daardoor kunnen permitteren de prijzen te verlagen,” vertelt Henrik Hindborg, chef Detailhandel van Økologisk Landsforening. Een andere factor is volgens hem dat de import van goedkope producten uit het buitenland tussen 2014 en 2017 verdriedubbeld is. Hindborg roept de supermarktketens dan ook op het tij te keren door in samenwerking met de Deense biologische telers meer in te zetten op een breder assortiment met nieuwe soorten, betere kwaliteit en meerdere varianten.

Bron: nyheder.okologi.dk


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven