Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Zuidwest-Duitse afzetcoöperaties rekenen op goed aspergeseizoen

"Met Pasen hebben we absoluut een goede aspergeoogst"

De eerste Duitse asperges uit de volle grond zijn er inmiddels. In de  Pfalz en in Rheinhessen zijn reeds de eerste asperges van onder folie geoogst en ook in Zuid-Hessen en Baden is zijn onlangs de eerste asperges uit beschutte teelt op de markt gekomen, blijkt uit een rondvraag van dpa.

"We zijn er veertien dagen vroeger bij dan afgelopen jaar", zei Rolf Meinhardt, voorzitter van de werkkring asperges Zuid-Hessen. Net als veel andere telers rekent hij op een goed jaar. "Met Pasen hebben we absoluut een volledige oogst."
De asperges in Rheinhessen en de Pfalz zijn ook circa twee weken vroeger op de markt dan vorig jaar, zegt Andreas Köhr van het 'Bauern- und Winzerverband' Rheinland-Pfalz zuid. Deze week zal de oogst vermoedelijk echt goed van start gaan. Duidelijk tweecijferige temperaturen hebben de groei in de afgelopen dagen duidelijk gestimuleerd. In de Pfalz oogst men al sinds enkele dagen asperges uit de volle grond die onder folie gegroeid zijn. In Dudenhofen bijvoorbeeld werd sinds 15 maart al reeds circa 100 kilo gestoken.

In Baden worden sinds eind februari reeds de eerste asperges van verwarmde akkers verkocht. Ook in Zuid-Hessen zijn er asperges van verarmde akkers. In Rheinland-Pfalz heeft men die echter niet, aldus Andreas.

Dure handelswaar
Aan het begin van het seizoen is de groente nog verhoudingsgewijs duur: tussen de 16 en 20 euro kost een kilogram van handelsklasse I, zo meldden de telers. "De prijzen zullen met het toenemen van het aanbod zeer snel dalen, zo is onze ervaring", zei Hans Lehar, directeur van de 'Obst- und Gemüse-Absatzgenossenschaft Nordbaden' (OGA) in Bruchsal.


Hans Lehar van de OGA-OGV 

Storm heeft in de afgelopen dagen volgens Hans aanzienlijke schade aangericht aan mini-folietunnels. Dat vertraagt de start van de oogst op de getroffen akkers. "Er is geen sprake van oogstuitval, alleen van een tijdelijke oogstvertraging."

Benodigde kou
Vanwege het gebrek aan oogsthulpen reduceren veel telers inmiddels hun arealen voor de arbeidsintensieve asperge. Er komen namelijk duidelijk minder seizoenskrachten uit de Oost-Europese EU-landen, vertelt Hans. "Dat merken we enorm."

Een prognose over aspergejaar 2019 durft de directeur nog niet te geven. Wat echter wel zeker is: "Als het nu warm wordt en blijft, als de zon meerdere dagen schijnt, dan zal het relatief snel beginnen." Want de aspergeplanten hebben gedurende de wintermaanden de benodigde kou gekregen en wanneer de zon schijnt gaat de warmte via de folietechniek snel de grond in.

Pfalzmarkt: vanaf eind maart grotere hoeveelheden verwacht
Ook telersgemeenschap Pfalzmarkt rekent vanaf volgende week op de eerste grotere leveringen. "Vanwege de goede natuurlijke groeiomstandigheden signaleren de telers: We krijgen een goed aspergejaar en rekenen op een topkwaliteit!"

De vroege seizoensstart betreft echter niet alleen asperges: want ook bij de overige groentenspecialiteiten van de telerscoöperatie wordt er dit jaar vroeg van start gegaan. "We rekenen erop dat radijzen, rabarber, bosuien, kropsla en diverse bladslasoorten dit seizoen tot wel vier weken eerder in de handel komen dan afgelopen jaar!“, bevestigt  bestuurscollega Hans-Jörg Friedrich.

Het stormachtige weer van de afgelopen dagen heeft zich ook in deze regio haar sporen nagelaten op de aspergeakkers. "De tunnels werden flink beschadigd door de sterke wind", zei groententeler Berthold Clemens uit Ober-Flörsheim tegen de krant 'der Welt'. Bij zijn bedrijf zal men daarom pas begin april met de aspergeoogst van start gaan.

Bolwerk van de Duitse aspergebranche
In Hessen oogst men van circa 2000 hectare asperges. Circa 1700 hectare hiervan ligt rondom Darmstadt. In Baden-Württemberg teelt men asperges hoofdzakelijk aan de zuidelijke Rijnvlakte rondom Freiburg en in Nordbaden, tussen Baden-Baden en Mannheim, op een oppervlakte van circa 2200 hectare. In Rheinland-Pfalz groeit de groente vooral in de Vorderpfalz evenals in de districten Alzey-Worms en Mayen-Koblenz op in totaal meer dan 1200 hectare.

Op 24 juni, of kort daarna, gaat de aspergeoogst traditioneel ten einde. De aspergeconsumptie per hoofd van de bevolking ligt in Duitsland volgens cijfers van het 'Bundesanstalt für Landwirtschaft und Ernährung' op circa 1,6 kilogram. Volgens de statistieken oogst men in Duitsland circa 129.600 ton per jaar. Daarvan 10.800 in Hessen, 10.600 in Baden-Württemberg en 7600 in Rheinland-Pfalz. Deze cijfers stammen uit 2018.

Voor meer informatie:
OGA NORDBADEN EG
Industriestr. 1-3
D-76646 Bruchsal
Telefoon +49 7251 8002-0
Telefax +49 7251 8002-99
hans.lehar@oga-bruchsal.de  
www.oga-bruchsal.de 

Tannenhof Spargel und Beerenobst
Orfelder Rod 7a
64331 Weiterstadt
Tel:  06150 961384-0
Fax: 06150 961384-11
E-mail: info@tannenhof-spargel.de
Internet: www.tannenhof-spargel.de  

Pfalzmarkt für Obst und Gemüse eG
Neustadter Str. 100
67112 Mutterstadt
Telefoon: 06231 / 408-0
Telefax: 06231 / 408-222
E-mail: info@pfalzmarkt.de 
Internet: www.pfalzmarkt.de  

Berthold Clemens / Mathias Clemens Spargelanbau

Außerhalb 3
55234 Ober-Flörsheim
+49 6735 960170
+49 6735 960171

Publicatiedatum: