Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Raming naar beneden bijgesteld

Aardappelareaal van 20.000 hectare verwacht in Castilië en León

Het poten van aardappelen in het Spaanse Castilië en León is reeds begonnen, met name in de provincie Salamanca, maar ook in Valladolid. Er worden vooral wasbare variëteiten met een korte cyclus (120 dagen) gepoot, die mogelijk vanaf begin juli aanwezig zullen zijn op de markt. Later zullen er, in de overige teeltregio's van Castilië en León, variëteiten met een iets langere cyclus gepoot worden. Deze zullen gedurende de zomer worden geoogst.

Aanvankelijk werd gedacht dat het areaal dit seizoen mogelijk de  22.000 hectare zou bereiken. Dit vanwege de goede aardappelprijzen in de afgelopen maanden en vanwege het feit dat het gewas werd gezien als een alternatief voor bieten, die een moeilijke periode doormaken. Dat stelde Jesús Carrión, hoofdverantwoordelijke aardappelen bij Urcacyl, in een verklaring aan Agrodigital.com.

De ramingen zijn echter naar beneden bijgesteld en naar verwachting zal de 20.000 hectare niet overtroffen worden. De belangrijkste reden hiervoor is de schaarste aan pootaardappelen en de stijging van de prijzen hiervan. Volgens Carrión is 20.000 hectare de ideale omvang voor het aardappelareaal in Castilië en León. Als dit cijfer overtroffen zou worden, zou er namelijk een overaanbod ontstaan dat de markt zou overstromen. In het afgelopen jaar bedroeg het areaal 19.351 hectare, met een oogst van 851.800 ton.

De aardappelen worden gepoot in een ietwat droge bodem, maar aangezien er op de juiste manier gewerkt wordt, is de verwachting dat er, als het weer meewerkt, een gemiddelde opbrengst van 45 ton per hectare bereikt kan worden. Dit zou een oogst van tussen de 850.000 en 900.000 ton opleveren.

Carrión merkt op dat er dit seizoen sprake was van een aantal belangrijke ontwikkelingen, die aantonen dat de sector steeds professioneler wordt. Zo worden er steeds meer variëteiten gepoot die zijn aangepast aan de eisen van de markt. Daarnaast worden er meer contracten ondertekend, tegen een vaste prijs of met een marge van slechts 50%. Het is moeilijk om cijfers te geven over de omvang van het areaal waarvoor contracten zijn afgesloten, aangezien de contracten vaak niet ter goedkeuring worden voorgelegd.

Volgens Carrión is er ook sprake van een positieve verandering in de afzet. Er is steeds meer vraag naar binnenlandse aardappelen. Dit vanwege de lagere transportkosten, maar vooral omdat winkelketens op die manier gemakkelijker kunnen voldoen aan hun beleid voor duurzaamheid en het bieden van lokale producten.

Als gevolg hiervan vergroten pakstations hun bewaringscapaciteit, om te voldoen aan de behoeften van de verpakkers, niet alleen tijdens de oogst, zoals tot nu toe het geval was, maar ook gedurende de daaropvolgende maanden.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven