Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Analyse van GLB, innovatie en onderzoek

Nieuwe EU campagne: "Cute, het telen van de smaak van Europa"

FruitVegetables Europe (Eucofel) hield afgelopen vrijdag in Warschau haar jaarlijkse vergadering. Tijdens deze bijeenkomst werden de actielijnen voor 2019 goedgekeurd, gericht op de verdediging van de teelt en afzet van EU-groenten en -fruit. Ook waren er debatten rondom thema's als innovatie en onderzoek en de toekomst van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB).

Tijdens de vergadering werd overeengekomen om de verdediging en promotie van de teelt en export van EU-groenten en -fruit te versterken, door middel van de campagne "Cute, het telen van de smaak van Europa". Deze campagne zal tussen 2019 en 2021 gevoerd worden in het kader van de promotieprogramma's die medegefinancierd worden door de Europese Commissie.

De voorzitter van Eucofel, Juan Marín, benadrukte dat de prioriteiten voor 2019 gericht zullen zijn op het bijdragen aan de duurzaamheid van de sector op drie gebieden. Op sociaal gebied gaat het om de bevordering van het scheppen van duurzame en hoogwaardige werkgelegenheid. Op economisch gebied zal prioriteit worden gegeven aan de versterking van productieve en handelsstructuren. Ten slotte zal, op het gebied van milieu, duurzame ontwikkeling worden bevorderd, door bij te dragen aan een efficiënt beheer van natuurlijke hulpbronnen, met name water en bodem.

Als een aanvulling op de vergadering van Eucofel was er ook een debat georganiseerd over het GLB na 2021. Verschillende Europarlementariërs namen hieraan deel, waaronder vertegenwoordigers van het ministerie van Landbouw van Polen, die de veranderingen en kansen van het toekomstige GLB voor de groente-en fruitsector analyseerden. De onderhandelingen voor dit nieuwe GLB zullen worden hervat na de verkiezingen in mei.

Vervolgens werden innovatie en onderzoek in de sector geanalyseerd, in twee discussiegroepen. Aanwezig in de groep die zich richtte op de teelt waren de voorzitter van de Franse Associatie van Organisaties van Tomaten- en Komkommertelers, Laurent Bergé; de voorzitter van de Spaanse organisatie Proexport, Fernando Gómez; lid van de raad van bestuur van de Nationale Federatie van Telers en Exporteurs in Polen, Michal Lachowick, en bestuurders van Italiaanse coöperaties en bedrijven. In de groep die zich bezighield met de industrie namen leidinggevenden van bedrijven als Sakata Seed Iberica en Basf deel, evenals de algemeen directeur van Coexphal en Agrocolor, Luis Fernández Sierra.

Ten slotte werden ook de noviteiten voor de komende editie van Fruit Attraction gepresenteerd. Deze beurs, die voor de elfde keer georganiseerd wordt, zal gehouden worden van 22 tot 24 oktober, in Madrid.

Eucofel, met Alba Ridao-Boulomié als secretaris-generaal, bestaat uit telers- en exporteursassociaties uit verschillende EU-lidstaten, met name uit Spanje, met FEPEX en het Managementcomité voor Citrus; Frankrijk, met de Associatie van Organisaties van Tomaten- en Komkommertelers en de Associatie van Organisaties van Aardbeientelers; en Polen, met de Nationale Federatie van telers-exporteurs (KZGPOiW). De voorzitter van laatstgenoemde organisatie, Witold Boguta, is tevens vicevoorzitter van Eucofel.

 

Bron: fepex.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven