Britse aardappelexport naar de EU zou kunnen stoppen bij een no-deal Brexit

De Agriculture and Horticulture Development Board (AHDB) heeft ervoor gewaarschuwd dat aardappelexport naar de EU onmiddellijk zou kunnen stoppen wanneer het VK de EU zonder deal verlaat. 

De AHDB beweert dat aardappelexporteurs weleens zouden moeten knokken om naar de Eu te exporteren bij een no-deal scenario. Dat komt omdat de Europese Commissie bekend heeft gemaakt niet de toepassing van een gelijkwaardige status voor een derde land voor aardappelen te overwegen voordat de onderhandelingen beëindigd zijn. Dit betekent dat Britse aardappelen de EU niet meer binnenkomen als er geen deal wordt gesloten. 

Volgens readyforbrexit.co.uk, maakt de AHDB bekend dat het VK vorig jaar 96.000 ton pootaardappelen exporteerde, waarvan een derde naar de EU ging. Naast pootaardappelen exporteerde het VK 162.000 ton aardappelen; 93% ging naar de EU, hoofdzakelijk naar Spanje en Ierland. 

In het geval van een no-deal zal Defra zo snel mogelijk een nieuwe aanvraag indienen, maar de tijd die het zal kosten is niet bekend. 

 


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven