Transport naar Nederland gestabiliseerd t.o.v. 2017

De tien belangrijkste bestemmingen van Spaanse AGF

Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Italië, Polen, Portugal, België, Zweden en Zwitserland waren in 2018 de tien belangrijkste bestemmingen voor de Spaanse export van verse groenten en fruit. Allemaal Europese markten, die goed waren voor 85% van de export, die een totale waarde van 12.832 miljoen euro had.

Op de drie belangrijkste afzetmarkten was er sprake van groei. In het geval van Duitsland ging het om 3% en werd de 3.431 miljoen euro bereikt, in Frankrijk bedroeg de groei 5%, met een afzet ter waarde van 2.300 euro en in het Verenigd Koninkrijk nam de afzet met 3% toe, neerkomend op 1.766 miljoen euro.

Ook de verzendingen naar Portugal namen toe: een groei van 5%, waardoor de afzet een waarde van 459 miljoen euro bereikte. De verzendingen naar Nederland stabiliseerden en hadden dezelfde waarde als in 2017. Voor Italië, Polen, België en Zwitserland was er sprake van een afname ten opzichte van 2017.

Eerste niet-Europese land op 16: Canada
Pas op nummer 16 van de ranglijst van 2018 staat een niet-Europees land. Dit is Canada, met een groei van 36% ten opzichte van het voorgaande jaar. De waarde van de afzet in Canada bedroeg 93,4 miljoen euro. Dit maakt dit land dus de belangrijkste niet-Europese bestemming voor de Spaanse groente- en fruitexport, waarmee Canada de plaats van Brazilië in neemt. Dit land zakte naar positie nummer 19, met een afzet van 68,3 miljoen euro, 26% minder dan in 2017.

De cijfers laten zien dat Europa, en met name de EU, de hoeksteen blijft voor de Spaanse groente- en fruitexport. Volgens FEPEX is het handelsbeleid van de Europese Commissie daarom bepalend voor de toekomst van de sector. Deze exportgegevens zijn een weerspiegeling van de moeilijkheden die het oplevert om nieuwe markten te openen. Daarom wordt het steeds belangrijker geacht om verstoringen in de concurrentie, die worden veroorzaakt door de binnenkomst op de EU-markt van bepaalde producten uit derde landen, te voorkomen.


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven