Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Venezuela: de redding van Andes-aardappelen

Het 7e "Festival van de inheemse pootaardappel" is een jaarlijks evenement dat in de Venezolaanse Andes in Gavidia gehouden wordt. Het benadrukt de strijd voor het behoud van de traditionele aardappel en andere Andes producten.  Het evenement laat zien wat er op het gebied van teelt en organisatie rond inheemse pootaardappelen en andere Andes-knollen bereikt is. 

Economische crisis legt druk op voedingsa anbod
De economische crisis, met de dalende olieprijzen en economische sancties van de VS en Canada, heeft Venezuela's voedingsimport ernstig beperkt. Het land is sinds de vorige eeuw afhankelijk van olie-export. 

Het antwoord op de situatie is het laten stijgen van de nationale teelt, maar de agrarische sector heeft ook te lijden onder de verminderde import omdat bijvoorbeeld veel afhankelijk is van de import van buitenlandse pootgoed. 

Uitdagingen om de inheemse aardappelrassen te redden
Voor Venezuela ligt de uitdaging in het vestigen van een ander tuinbouwmodel, waarvoor het land niet afhankelijk is van import. De Andesgemeenschap Gavidia heeft al stappen ondernomen met z'n activiteiten rond het inheems pootgoed. 

Onderzoek heeft uitgewezen dat de inheemse aardappel een belangrijke rol speelt voor het behoud van een goede bodem. Deze aardappelen hebben een lange houdbaarheid, zijn zeer voedzaam voor mens en dier en bieden mogelijkheden voor de productie van derivaten.

Volgens potatonewstoday.com zal het nog jaren duren voor de inheemse rassen het geïmporteerde pootgoed kan vervangen, maar de Andes gemeenschappen hebben laten zien dat ze de toewijding en het geduld hebben om een fundamentele bijdrage aan de toekomst van hun land te leveren. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven