Onderzoek Tufts Universiteit, Verenigde Staten

"Tomaten verlagen mogelijk het risico op leverkanker"

Een onlangs in het vakblad Cancer Prevention Research verschenen onderzoek suggereert dat het eten van tomaten de kans op het krijgen van leverkanker mogelijk verkleint.

Tijdens het onderzoek met muizen kwamen de vele gezonde eigenschappen van tomaten aan het licht. Tomaten zijn rijk aan lycopeen, een krachtig antioxidant met een ontstekings- en kankerremmende werking dat leververvetting, leverontsteking en de ontwikkeling van leverkanker tegengaat.  

"Verse tomaten en bewerkte tomatenproducten, zoals tomatenpuree, ketchup en sap, zijn goede bronnen van lycopeen," legt onderzoeker Xiang-Ding Wang uit van de Amerikaanse Tufts Universiteit. "Opvallend genoeg ontdekten we dat dezelfde dosis tomatenpoeder effectiever is dan gezuiverde lycopeen suppletie om de ontwikkeling van leverkanker tegen te gaan," aldus Wang. 

Dit zou mogelijk verband kunnen houden met de overige gezonde voedingsstoffen die in verse tomaten aanwezig zijn, zoals vitamine E, vitamine C, foliumzuur, mineralen, fenolische verbindingen en voedingsvezels. Ook guave, watermeloen, grapefruit, papaja en rode paprika bevatten lycopeen, zij het in lagere concentraties. 

Het eten van tomaten en bewerkte tomatenproducten, zoals tomatensauzen, wordt eveneens in verband gebracht met een lager risico op hart- en vaatziekten, osteoporose, diabetes en bepaalde vormen van kanker, waaronder long-, prostaat-, borst- en darmkanker. 

Bron: ehealth.eletsonline.com 

 

 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven