Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Onderzoek naar superfoods op basis van afgedankte groenten en fruit

Een samenwerkingsverband onder leiding van Grupo Agroponiente onderzoekt hoe er (vanuit nutritioneel oogpunt) verbeterde verrijkte levensmiddelen ontwikkeld kunnen worden, die eveneens gezonder zijn. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van bioactieve stoffen die verkregen worden uit groenten- en fruitproducten die vanwege de maten niet afgezet worden. De universiteiten van Granada en Sevilla werken mee aan dit onderzoeksproject, dat de naam 'Naturpick' draagt.

De projectverantwoordelijken lichten toe dat ze met dit project een nieuwe branche willen creëren, waarin groenten- en fruitproducten worden gebruikt die, hoewel ze wel voldoen aan de kwaliteitsstandaarden, niet kunnen worden afgezet vanwege hun maat of vanwege een te groot aanbod.

Het project, dat gedurende 30 maanden zal lopen, heeft een budget van 1,2 miljoen euro beschikbaar en wordt geconfinancierd door zowel de EU als het Spaanse ministerie van Economie.

Het onderzoek wordt uitgevoerd in een samenwerking tussen een aantal bedrijven. Het in Almería gevestigde Agroponiente Natural Produce, S.L. coördineert en selecteert de gewassen, het in Granada gevestigde DMC Research (DOMCA Group) identificeert de actieve bestanddelen en Moreno Ruiz Hermanos in Sevilla is verantwoordelijk voor het ontwikkelen van vernieuwende recepten die bioactieve stoffen bevatten.

Ook wordt er samengewerkt met TECNOVA, het nationaal technologisch centrum voor agrovoedingsmiddelen in Andalusië.

In de context van de huidige toenemende aandacht voor gezonde leefgewoontes streeft men ook de consumptie na van voedingsmiddelen die rijk zijn aan gezonde ingrediënten, verrijkt met bestanddelen voor specifieke behoeften, zoals energierepen voor sporters.

Het Naturpick project bestudeert onder andere ingrediënten als knoflook en ui. Deze producten staan bekend om hun talloze gezondheidsvoordelen, zoals het versterken van het immuunsysteem en het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten.

"We zijn erin geslaagd om de in ui en knoflook aanwezige stoffen die verantwoordelijk zijn voor hun goede eigenschappen, te identificeren en te karakteriseren, om ze toe te passen in verrijkte voedingsmiddelen", vertelt dr. Alberto Baños, een van de onderzoekers.

Watermeloen is een van de andere producten die wordt bestudeerd in het project. Dit fruit is rijk aan citrulline, een aminozuur dat de hartfunctie verbetert en de prestaties en het herstel van het lichaam na een lichamelijke inspanning verbetert.

Het eindresultaat van dit project zal de ontwikkeling van "superfoods" zijn in de vorm van repen en gels die actieve bestanddelen met een natuurlijke oorsprong bevatten.

 

Fuente: EFE


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven