Israëlische onderzoekers vinden manier om appelpoeder jaar lang goed te houden

Telers moeten doorgaans zo'n 10% van hun appeloogst weggooien. Het gaat dan vaak om appelen die gevallen zijn of er niet aantrekkelijk genoeg meer uitzien om aan supermarkten te worden geleverd. Er zijn ook appelen die weggegooid worden omdat ze te klein, te groot of vlekkerig zijn. 

Volgens de Verenigde Naties eindigt naar schatting 1,3 miljard kilo verse AGF jaarlijks bij het afval en dit dit komt neer op een verlies van €879 biljoen. 

Voedseltechnoloog Ofir Benjamin van het Israëlische Tel-Hai College wilde deze tweede keus appelen graag een tweede kans geven. Samen met zijn collega Raffi Stern van het Migal Institute vermaalde hij de appelen tot een fijn poeder. Vervolgens werd onder meer de voedingswaarde en het vitamine C-gehalte van het poeder geanalyseerd. Tot de grote verrassing van de onderzoekers bleek het poeder net zo voedzaam als de appelen te zijn.

Hiermee hebben zij niet alleen tonnen appelen van de afvalbak gered  want het poeder blijkt ook nog eens zeer lang houdbaar te zijn. "Vacuüm verpakt is het ruim een jaar te bewaren," vertelt Benjamin.  

Het poeder is geschikt voor lange reizen, wellicht ook ruimtereizen, of als ingrediënt voor in de voorraadkast, waar het bijvoorbeeld van pas komt wanneer je appeltaart wilt bakken maar even geen verse appelen in huis hebt. De onderzoekers zien echter nog meer toepassingen voor hun nieuwe uitvinding. "We willen proberen om het in de voedselverwerkende industrie te introduceren," legt Benjamin uit. De onderzoekers zijn al in gesprek met een aantal grote levensmiddelenproducten in Israël om het poeder te promoten als alternatief ingrediënt voor producten met appelsmaak, zoals bijvoorbeeld ontbijtgranen. Ook werden zij al benaderd door bedrijven uit Rusland, Polen en Japan die allemaal interesse in het product hebben. 

 


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven