Spaanse knoflookhandelaren verwerpen aantijging vakbond dat ze steeds meer frauderen

De Nationale Associatie van Knoflooktelers en -Handelaren (ANCPA) in Spanje geeft aan de verklaringen, die een paar dagen geleden gedaan werden door vertegenwoordigers van de vakbond CC. OO. Industry, over de toename van fraude in de knoflooksector, volledig te verwerpen. In een persbericht herinnerde de ANCPA de vakbond eraan dat de knoflooksector van essentieel belang is voor de plattelandseconomie van Castilië-La Mancha. De sector levert meer dan 3.000 directe banen op in de regio en is jaarlijks goed voor meer dan 500.000 daglonen in de verschillende processen die de knoflook doorloopt vanaf de aanplant tot de verkoop aan de eindgebruiker.

De ANPCA haalde ook aan dat de bedrijven in de sector onder het toezicht en de directe controle van de Arbeidsinspectie van de Sociale Zekerheid staan van elk van de provincies waar ze hun werkzaamheden uitvoeren. Er worden zelfs speciale controlecampagnes gehouden. In deze campagnes is het aantal incidenten verwaarloosbaar en de incidenten die er zijn worden zo snel mogelijk opgelost.

Naast deze controle kiest de meerderheid van de bedrijven in de sector er volledig vrijwillig voor om GlobalGAP en GRASP gecertificeerd te worden. Deze certificering garandeert, naast de toepassing van goede landbouwpraktijken, dat voldaan wordt aan een aantal goede sociale praktijken met aandacht voor specifieke kwesties als de gezondheid, de veiligheid en het welzijn van de werknemers.

De ANPCA heeft CC.OO. aangemoedigd om alle meldingen te doen die de vakbond noodzakelijk acht in het verdedigen van de rechten van werknemers, niet alleen in de knoflooksector, maar in alle sectoren. De Associatie is echter van mening dat de verklaring "die door deze vakbond aan de media gepresenteerd werd, onderdeel is van een onaanvaardbare lastercampagne. Het is een directe aanval op een gewas met een groot sociaal belang, dat veel werkgelegenheid creëert. Er is altijd ruimte voor verbetering, maar het gewas is van vitaal belang voor de economie van onze regio".

ANPCA vertegenwoordigt op dit moment meer dan 1.800 telers en de 61 belangrijkste bedrijven in de afzet van knoflook in Spanje. Bij elkaar zijn deze bedrijven goed voor 73% van de totale afzet in het land met een areaal van 12.740 geregistreerde hectare.


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven