Belastingverlagingen, compensatiesysteem en strengere controles

Spaans Congres wil gemeenschappelijk front van EU-citrustelers

Afgelopen dinsdag heeft het Spaanse Congres tijdens een plenaire zitting unaniem verzocht om belastingverlagingen voor citrustelers die zijn getroffen door de handelsovereenkomsten van de EU. Ook wil het Congres kijken naar een systeem ter compensatie van de verliezen en willen ze de sanitaire controles en inspecties aan de grenzen verscherpen om de binnenkomst van plagen te voorkomen.

Dit is het resultaat van een motie die werd ingediend door de Valenciaanse partij Compromís in overleg met PSOE en Unidos Podemos en met steun van elke groep in het Lagerhuis. De partij heeft opnieuw gevraagd om de toepassing van de vrijwaringsclausule in de handelsovereenkomst met Zuid-Afrika in het geval dat er sprake is van "marktverstoringen" die "te wijten zijn" aan de overeenkomst.

Daarnaast vraagt het Congres om een "een strikter toezicht op de fytosanitaire voorwaarden voor de import van citrus" en een specifieke controle op de maatregelen die derde landen nemen om een "doeltreffende controle van plagen" te garanderen.

Ook vragen ze de EU-instanties om "strenge grenscontroles" bij de douanes uit te voeren om de binnenkomst van plagen te voorkomen en om een gemeenschappelijk front van EU-citrustelers (Italië, Griekenland, Cyprus, Portugal, Frankrijk en Spanje) te promoten. 

Compensatie voor verliezen

Het Spaanse Congres dringt ook aan op het nemen van steunmaatregelen voor "alle betrokken actoren in de citrussector om de verliezen te compenseren die mogelijk zijn veroorzaakt door de toepassing van de overeenkomsten van de Europese Unie". Ten slotte wil het Congres ook kijken naar mogelijke belastingvrijstellingen voor 2018 en 2019 ter compensatie van het rampzalige citrusseizoen.

Bron: Europa Press


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven