Milieuvriendelijke verpakking een must

“Een kant-en-klare mat van houtvezels, dat is wat het bedrijf Fibreries de Touraine de markt te bieden heeft. "We vervaardigen milieuvriendelijke verpakkingen voor met name de groenten- en fruitsector," begint Shirley Donadoni. "We maken bodems voor AGF-kratten. We maken een mat van houtvezels die gebruiksklaar is en aangepast is aan de maten van de kratten. De koper hoeft het product alleen nog maar te plaatsen en de groenten en fruit op bovenop te leggen."

Sinds haar oprichting in 1938 houdt dit familiebedrijf zich voornamelijk bezig met de productie van houtvezels. Vijf jaar geleden begaf Fibreries de Touraine zich op de AGF-markt. "Sinds we op deze markt actief zijn, waar de vraag groot is, is onze onderneming gegroeid," vervolgt Shirley. "Vandaag de dag leveren we aan alle grote Franse coöperaties. We bereiden ons ook al twee jaar lang voor om de exportmarkt te betreden."

Een traditioneel product afgestemd op de eisen van de huidige markt 

"Onze klanten zijn vaak al in houtvezel geïnteresseerd. Het is een traditioneel product dat van oudsher voor het verpakken van groenten en fruit gebruikt wordt. Het nieuwe is echter dat de koper met ons product geen extra tijd meer kwijt is aan het uitspreiden van houtvezels in de kratten omdat de matten klaar voor gebruik zijn. Ons product is  tijdsbesparend zonder dat dit ten koste gaat van de authenticiteit van het materiaal. De matten zijn geschikt voor het verpakken van premium producten, zoals klassieke rassen, waarbij de presentatie op houtvezel de herkomst benadrukt."

Naast het marketingaspect bezit het product ook een aantal interessante technische kenmerken. "Ten eerste is dit product 100% milieuvriendelijk. De klant koopt dus een verpakking die past bij zijn  of haar duurzaamheidsdoelstellingen. Dit is het grootste voordeel van houtvezel ten opzichte van plastic honingraatverpakkingen. Uiteraard is ons product veilig voor het verpakken van voedingsmiddelen en voldoet het aan de standaardeisen van de AGF-sector. Houtvezelmatten bieden echter nog een ander belangrijk voordeel en dat is dat het bijdraagt aan de houdbaarheid van producten. In tegenstelling tot plastic honingraatverpakkingen laten de houtvezels lucht door zodat het fruit kan ademen," legt Shirley uit. "Het gebruik van onze matten zorgt er dus voor dat producten minder snel bederven." 

Grote retailketens maar ook kleinere kruideniers kunnen deze matten gedurende langere tijd telkens opnieuw gebruiken. Doordat de matten uit hout bestaan zijn ze biologisch afbreekbaar, composteer- en recyclebaar."

Lokaal vervaardigd
“Voor de productie maken we uitsluitend gebruik van hout dat afkomstig is van binnen een straal van ongeveer 50 km van onze fabriek. Ons familiebedrijf heeft zich altijd gericht op handmatige productie. Sinds we actief zijn op de AGF-markt zijn we echter gegroeid en verder gemechaniseerd. Ons doel voor 2019-2020 is om onze matten industrieel te vervaardigen. Dit betekent uiteraard ook dat we geautomatiseerde traceersystemen moeten implementeren. Om over een optimaal traceersysteem te kunnen beschikken, moeten we onze productlijn moderniseren en momenteel investeren wij om dit mogelijk te maken."

De prijs is niet noodzakelijk hoger dan die voor plastic verpakkingen. Shirley legt uit dat als men meerekent dat het product herbruikbaar is de totale kosten niet hoger uitvallen. Daarnaast speelt het marketingaspect ook een rol. De extra kosten vallen grotendeels weg tegen de waarde die de houtvezelmat toevoegt aan het product. Helaas is niet iedereen hier gemakkelijk van te overtuigen. Wat de klant echt overhaalt is het effect van de mat in de praktijk en dat maakt dat we er vrachtladingen van verkopen."

Fibreries de Touraine was dit jaar met een stand aanwezig op Fruit Logistica waar de innovatieve en milieuvriendelijke matten gepresenteerd werden.

Voor meer informatie:
Shirley Donadoni
Fibreries de Touraine
Z.A. les Gares 
37330 Couesmes, France  
Phone: +33 24 7297020 
donadoni@fibreries.com  
www.fibreries.com  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven